Televize potřebuje peníze: Na neplatiče má novou fintu! Víte, kdy nemusíte platit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Televize potřebuje peníze: Na neplatiče má novou fintu! Víte, kdy nemusíte platit?

Fotografie
Fotografie (internal)

 Když doma svítíš, tak se také díváš na Českou televizi a posloucháš Český rozhlas, takže za to musíš platit. Statisícům lidí se teď skutečně rozsvítí: Tuhle logiku totiž obsahuje zákon z roku 2005 a televize, bůhvíproč až teď, obesílá možné dlužníky!

Adresy získala jednoduše – požádala firmy distribuující elektřinu o databáze jejich klientů a bylo jí vyhověno. „Zákon o rozhlasových a televizních poplatcích udává přímo povinnost vydat veřejnoprávní televizi a veřejnoprávnímu rozhlasu na jejich žádost databázi odběratelů elektřiny každého obchodníka s elektřinou,“ řekl Aha! Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky, a. s.

Dopisy s logem ČT tak dostalo, nebo dostane zhruba 200 tisíc lidí, kteří odebírají proud a nemají přihlášen televizní či rozhlasový přijímač. Český rozhlas a Česká televize si také porovnávají data, aby se zjistilo, zda platiči televizního poplatku platí i rozhlasový. Lidé si často neuvědomují, že i když nevlastní klasický rádiopřijímač, musí platit poplatek i za autorádio, radiobudík či počítač s FM/DVB-T tunerem.

Chudí, slepí a hluší platit nemusí
Ukusují vám televizní poplatky peníze z napjatého rozpočtu? Možná je vůbec platit nemusíte.

Slepí a hluší lidé: Platit poplatky nemusí lidé s úplnou slepotou obou očí nebo úplnou hluchotou. Pokud ale žijí s někým, kdo vidí nebo slyší, platit musí.

Chudí lidé: Osvobození z tzv. sociálních důvodů jsou lidé, kteří měli v posledním čtvrtletí čistý příjem nižší než 2,15násobek životního minima (7331 Kč). Pokud člověk žije s dalšími lidmi ve společné domácnosti, nesmí čistý příjem všech přesáhnout 2,15 násobek životního minima.

Lidé bez televizního přijímače
Platit nemusí ani lidé, kteří televizní přijímač nemají a napíší o tom České televizi čestné prohlášení. Pokud ale máte osobní počítač, který je vybaven televizní kartou nebo USB tv tunerem, platit poplatky musíte. Formuláře pro čestné prohlášení i pro osvobození od poplatků najdete na stránkách České televize.

Pokuta je »mastná«
Rozhodli jste se neplatit poplatky? Tak počítejte s pořádnou pokutou. Kromě dlužných poplatků zaplatíte desetitisícovou pokutu České televizi. Český rozhlas vám za neplacení napaří pokutu 5000 Kč.

Autor:  fab,růž

Přečtěte si
valenta008
25. 7. 2014 • 20:48

Určeno andabarovi.

valenta008
25. 7. 2014 • 20:47

Tak plať jako ovce ze stáda DÁL, ale 99% lidí čt bere jako nutné zlo.Vždyť jsou tam celé redakce které nikoho neoslovují (např.burzovní zprávy)a v dalších je lidí,že si to ani neumíš představit.Kolik se tam třeba vyrojilo meteorologů nebo kolik lidí se vydává za sportovní odborníky a o různých komentátorech ani nemluvě.

Shelby16
25. 7. 2014 • 19:47

Koncesionářské poplatky platím, přitom jejich stanice neposlouchám. To je nesmyslný zákon.. Ať si navýšejí objem reklam a musí se uživit jako ostatní rozhlasové a TV stanice ! Nebo ať tu TV zakódujou, kdo bude chtít, ať si to zaplatí.

andabar
25. 7. 2014 • 17:30

Jak to že televize až teď shání neplatiče Já platím od roku 1969 poplatky za rádio i televizi Je to nespravedlivé .Neplatiči se vysmívají přímo do očí nám platícím. Je na místě že budou platit vysoké pokuty.

ddiabolka
25. 7. 2014 • 15:18

Dnes jsem před polednem sledoval čt24 a s povděkem tam uviděl a hlavně uslyšel Drahoňovského,který byl donedávna na Primě.Doufám,že nezačne povinně říkat můŽOU,píšOU,hrajOU nebo komunistI,hokejistI a vzepře se té bandě arogantních b.bů.Potom nastoupil Václavek se svou vadou řeči a hned jsem přepínal.Měla by sem nastoupit i FIALOVÁ a s Drahoňovským by zvládli levou zadní nahradit tu bandu šišlajících a drmolících darmošlapů

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.