Pavla z Lípy zradilo »býčí« srdce: Oživovali ho 50 minut! 720 hodin v umělém spánku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pavla z Lípy zradilo »býčí« srdce: Oživovali ho 50 minut! 720 hodin v umělém spánku!

Jeho žena je šťastná, že žije a že mohou být spolu.
Jeho žena je šťastná, že žije a že mohou být spolu. (Foto Aha! – Slávka Červená )

Je mu 46 let, přesto včera Pavel Bořutík (46) z Lípy na Zlínsku slavil první narozeniny. Před rokem ho zradilo jeho velké »býčí« srdce. Měsíc bojoval se zubatou. Neměl mluvit ani chodit. Stal se ale zázrak.

Dřevorubec neměl tušení, že v hrudi mu bije zvětšené srdce. V osudný den v lese řezal dřevo. „Údajně jsem si otřel pot na čele, položil motorovou pilu a zvrátil se dozadu,“ popsal. V tu chvíli začal boj o život.

7 elektrošoků
Záchranáři ho tam oživovali 50 minut, dostal sedm elektrošoků. Srdce se nastartovalo, zůstal ale v bezvědomí. „Třetí den v nemocnici srdce opět vypovědělo. Dva týdny ho ledovali, kvůli mozku udržovali nižší teplotu těla. Vzápětí následoval kolaps ledvin, otrava krve, dialýza. Tři týdny se nevědělo, zda bude žít,“ svěřila se manželka Věra (55). Lékaři ji připravovali na nejhorší. Po probuzení po 30 dnech z umělého spánku dokázal napsat své telefonní číslo, a to byl zázrak.

Oslava každý měsíc
„Vážím si toho, že žiju. Moje srdce pracuje na 20 procent, skončil jsem v invalidním důchodu, ale nenaříkám,“ přiblížil. „Od manželky teď dostávám 22. každý měsíc malý dáreček. Knížku, mls nebo jdeme třeba na večeři. Tak jako dnes, na mé jakoby první narozeniny,“ usmíval se včera.

Pavel se svými anděly, které ho zachránili. S lékařkou Gabrielou Machalovou a záchranářkou Ivou Baťovou.


Světlo v tunelu neviděl
„Všichni se ptají, co jsem na onom světě viděl. Žádné tunely ani světlo. Jen kombajn, který sekal kukuřici, širokou řeku Moravu a za ní les. Nechápu to,“ konstatoval Bořutík.

Co se stalo?
Postihla ho silná srdeční arytmie na základě zánětu srdce. Ten způsobí jeho zvětšení, proto se mu říká »býčí« srdce. „Srdce přestalo pumpovat krev do těla. Pokud není do pěti minut zahájena resuscitace, začínají odumírat mozkové buňky a prognóza je velmi špatná,“ vysvětlil Zdeněk Coufal (52), primář kardiovaskulárního centra nemocnice ve Zlíně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.