Česko se loučilo s dvojicí padlých hrdinů z Afghánistánu: Každý měl tisíc kamarádů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Česko se loučilo s dvojicí padlých hrdinů z Afghánistánu: Každý měl tisíc kamarádů!

Jan Šenkýř (†38) a Libor Ligač (†33)
Jan Šenkýř (†38) a Libor Ligač (†33) (Foto Aha! – Zbyněk Pecák, Jitka Pecharová, army.cz, ČTK)

Po čtvrtečním pohřbu Davida Beneše (†28) včera řekli poslední sbohem příbuzní a přátelé dalších dvou z pětice vojáků, které minulé úterý zabil atentátník v Afghánistánu.

Jan Šenkýř (†38): Zemřel při první misi

Asi tisícovka lidí se v Hradci Králové rozloučilo s výsadkářem Janem Šenkýřem (†38). Zemřel při své první zahraniční misi.

Před zahájením obřadu nad hlavami pozůstalých a hostů třikrát nízko přeletěl bojový vrtulník MI-24. Během rozloučení s vyloučením médií zazněla v síni třikrát čestná salva a desátník byl povýšen na štábního praporčíka in memoriam. Na závěr promluvil kaplan 4. brigády rychlého nasazení Petr Fiala a Šenkýřův kamarád, desátník Tomáš Jeníček, který je řidičem výsadkové čety. „Byl to nejlepší kluk, kterého jsem poznal. Takového kamaráda už nikdy mít nebudu. Sloužil rád. Dělal to pro svoji zemi a rodinu,“ řekl dojatě po obřadu.

Video se připravuje ...

Po absolvování přípravné služby před osmi lety byl zařazen na pozici řidiče jednotek v podřízenosti tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. V dubnu 2011 byl převelen k 43. výsadkovému praporu do Chrudimi, kde pokračoval ve funkci řidiče čety zbraní.

Libor Ligač (†33): Vzpomínali na veterána

Pláč, ale i veselé vzpomínky. To vše provázelo pohřeb vojáka Libora Ligače (†33).

V jeho rodném Týništi nad Orlicí se sešla včera po jedné hodině asi tisícovka lidí. I tento pohřeb začal přelety armádního vrtulníku MI-24 a ukončila ho salva čestné stráže. Piety se zúčastnila nejen rodina, přátelé či kolegové vojáci, ale i cizí lidé, které tragická událost nenechala chladné.

„Známe se od základky, vždycky chtěl být vojákem. A vždy to byl rovný kolega, byl na něj spoleh. Vždy dovedl pomoci a vždy byl nedílnou součástí týmu,“ řekl Aha! jeden z jeho kamarádů, desátník Milan Klívar. Ligače in memoriam povýšili z desátníka na štábního praporčíka a byl mu udělen Kříž obrany státu.

Hned po přípravné službě nastoupil v říjnu 2010 ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U jednotky z počáteční pozice starší obsluhy minometného družstva čety zbraní se přes odstřelovače propracoval až na střelce výsadkového družstva. Byl veteránem hned dvou zahraničních operací ISAF v Afghánistánu.



Přečtěte si
darkangelmagic
23. 7. 2014 • 18:34

částečně pravda AČR jsou zbabělci kteří bojují jen pro peníze a to samé Afghánská a Pákistánská armáda i s USA zemřeli protože si to zasloužili za svojí drzost drancovat a ovládat zemi která jim nepatří vyhnat američany a všechny ostatní žoldáky tam udkud přišli

prroud
19. 7. 2014 • 10:20

Z nasi bojeschopny armady urceny k ochrane a pomoci Cecham a Ceskymu narodu je troska na ktery se prizivuje kdejakej prizivnik s bilym limeckem a jeste si muzeme dovolit ten komfort nechavat si zabijet vlastni lidi pro cizi krvavej peniz! Hanba nam!!!

prroud
19. 7. 2014 • 10:09

Takovy "oslavi" akorat ovcan z Orwellovskyho stada,naprosto zpitomelej,neumejici pouzivat svou hlavu,budouci otrok NWO!

prroud
19. 7. 2014 • 10:07

Navic jeste otravujete lidi prastenejma sirenama kvuli smrti zoldackejch agresoru v cizich sluzbach a za cizi zajmy, za ktery se jako Clovek stydim!

prroud
19. 7. 2014 • 10:04

Je mi z vas i z nich a z nas blivno

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.