V nemocnici zemřel i poslední z pětice vojáků zraněných v Afghánistánu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V nemocnici zemřel i poslední z pětice vojáků zraněných v Afghánistánu

Zemřel i pátý voják, který byl zraněn po útoku Talibanu.
Zemřel i pátý voják, který byl zraněn po útoku Talibanu. (ČTK)

V Ústřední vojenské nemocnici dopoledne zemřel voják, který byl minulý týden v úterý těžce zraněn při sebevražedném útoku v Afghánistánu. ČTK to dnes oznámilo ministerstvo obrany. Úterní útok tak má na svědomí životy pěti českých vojáků.

Muž byl do české nemocnice převezen v neděli večer ve velmi vážném stavu. Předtím se v americké vojenské nemocnici v Afghánistánu podrobil několika operacím.

"Dnes v dopoledních hodinách podlehl v Ústřední vojenské nemocnici Praha následkům zranění rotmistr J. L. (1975), který byl v úterý 8. července 2014 při patrole u základny Bagrám v provincii Parván těžce zraněn po útoku sebevražedného atentátníka," uvedlo ministerstvo. Rodina vojáka byla o smrti informována.

Hlídka v úterý kontrolovala místo odpaliště raket poblíž spojenecké základny Bagrám. Vojáci mluvili s místními obyvateli, když se mezi nimi odpálil útočník. Útok kromě dnes zemřelého nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Armáda dnes zveřejnila, že padlí budou pohřbeni 17., 18. a 21. července v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně. Smuteční obřady se uskuteční s vojenskými poctami.

V noci na neděli čelili čeští vojáci v Afghánistánu dalšímu útoku. Hlídka při něm byla napadena střelnými zbraněmi a protitankovými granáty. Voják ve střelecké věži vozidla utrpěl středně těžká zranění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.