Útočiště prvorepublikového prezidentského páru: Tady se Beneš schovával! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Útočiště prvorepublikového prezidentského páru: Tady se Beneš schovával!

Nízká střecha, velká okna - Benešův oblíbený francouzský styl.
Nízká střecha, velká okna - Benešův oblíbený francouzský styl. (Alexandr Malachovský / Aha!)

Tohle místo prezident Edvard Beneš miloval. Vilu, která pro něj a jeho choť Hanu byla domovem i útočištěm v rozbouřené době před 2. světovou válkou, mohla včera navštívit veřejnost.

Benešova pracovna, v níž nabíral síly po mnohých slovních útocích sudeťáků, ale i postel, na které naposledy v roce 1948 vydechl, bývá k vidění jen několikrát ročně. Dům, postavený v jihofrancouzském stylu počátkem třicátých let, před zánikem první republiky často navštěvovali spisovatel Karel Čapek s herečkou Olgou Scheinpflugovou, diplomat Jan Masaryk, ale třeba i herec Vlasta Burian. Po smrti Edvarda jej Hana obývala až do roku 1975. Když zemřela ona, vilu převzal okresní národní výbor a sloužila k rekreaci papalášů…






Přečtěte si
babapsi
29. 6. 2014 • 17:52

Kdyby nebylo zničeno (i zásluhou Masaryka, který se klepal na prezidentský post) Rakousko Uhersko, nebyl by Hitler, Sudeťáci,ani Stalin, takhle máme jen podivnou evropskou unii, zcela na nic.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.