Smutná pravda: Každá čtvrtá česká žena pracuje za méně než průměrný výdělek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Smutná pravda: Každá čtvrtá česká žena pracuje za méně než průměrný výdělek!

Ženy vydělávají méně než muži i na stejných pozicích.
Ženy vydělávají méně než muži i na stejných pozicích. (Profimedia.cz)

Ať dřou sebevíc, své mužské kolegy většinou nedoženou. Ženy vydělávají výrazně méně než muži. A pokud se jim aspoň trochu finančně přiblíží, tak až těsně před důchodem.

A jsou to také ženy, které jsou se svým platem častěji pod hranicí mezinárodně stanoveného nízkého výdělku. V Česku je pod touto hranicí 26 procent žen a 15 procent mužů. Tihle chudí pracanti nepobírají ani dvě třetiny mediánu, tedy zhruba 13 770 korun hrubého. A každá dvanáctá žena dokonce vydělává (včetně prémií) pouhých 11 000 korun hrubého!

Hranice chudých výdělků se tak týká především žen. „Víc než čtvrtina jich pracuje za nízké výdělky, kdy hovoříme o pracující chudobě,“ říká Dalibor Holý z Českého statistického úřadu.

Jenže čím více obě pohlaví vydělávají, tím vyšší je rozdíl mezi platem muže a ženy. „U pěti procent nejméně placených zaměstnanců jsou si ženy a muži rovni. Pak rozdíl ve výdělcích ale velmi rychle roste,“ říká Dalibor Holý. A největší rozdíly ve výdělcích jsou právě u nejvyšších platů. Procento žen, které si vydělají nejvíc, bere více než 73 000 korun. Tuto sumu však mají více než tři procenta mužů. A procento těch s nejvyšší odměnou se platově vyšvihne nad 
121 000 korun.

Nejvíc mají Husákovy děti
Už na začátku kariéry berou ženy mzdu asi o tisícovku nižší než jejich mužští vrstevníci. „U hodně mladých mužů jsou mzdy nízké, ale rychle rostou. Do čtyřicítky si polepšují. Nejvíc vydělávají muži mezi 35 a 39 lety. Nejvyšší mzdy tedy mají tzv. Husákovy děti,“ uvedl statistik Holý. Na rozdíl od mužů se platy žen okolo třicítky zastaví, a někdy se dokonce propadnou. „Před čtyřicítkou je to už přes 6000 hrubého. Ženy už pak muže nikdy nedoženou,“ dodal Holý.

Paní Martina: Na dovolenou si musím půjčovat od kamarádky

Hodně počítat musí každý měsíc Martina Pieterová (36) z Chomutova, která je zaměstnaná jako administrativní pracovnice v hypermarketu. Bere méně než 13 770 Kč. Přesto je z něho schopna vyžít a ještě ušetřit.

„Nedělám si žádné obálky, prostě vím, že jsou věci, které musím poplatit v první řadě, jako je nájem, pojistka, doprava a telefon. Dávám si peníze i na stavební spoření,“ svěřila se.

Martina šetří především na jídle, za oblečení, kino a zábavu utrácí podle toho, kolik jí který měsíc zbude peněz. „Ráda cestuji, jezdím proto i na dovolené po Česku a dokonce i do zahraničí. Přiznávám ale, že na to si půjčuji od kamarádky,“ dodala mladá žena.

https://zenamarodi.nativecnc.cz/

Autor:  růž

Přečtěte si
prroud
19. 6. 2014 • 19:23

tomu rikam UROVEN! A cesky blbeckove porad budou drzet kusny jako by se jich nic netejkalo a makat zadarmo........dobre jim tedy tak!!!

prdyvrdy
19. 6. 2014 • 14:38

většina žen se mužkým platům nikdy nepřiblíží, protože před důlchodem skončí na ÚP pokud někoho z práce vyhodí, vždycky je to ženská před důchodem, tedy pokud nedře jako Nagyová, tedy jako kůň

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.