Pustila synovi (†2) do vany vodu a odešla poslouchat hudbu. Dítě se utopilo! Případ byl znovu otevřen... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pustila synovi (†2) do vany vodu a odešla poslouchat hudbu. Dítě se utopilo! Případ byl znovu otevřen...

Chlapeček neměl šanci se sám z vany dostat a umíral dlouhé minuty. (Ilustrační foto)
Chlapeček neměl šanci se sám z vany dostat a umíral dlouhé minuty. (Ilustrační foto) (Ilustrační foto Profimedia.cz)

Krajský soud v Brně musel z pokynu Nejvyššího soudu (NS) znovu otevřít případ ženy, jejíž dvouletý postižený syn se utopil ve vaně, zatímco ona poslouchala hudbu a zřejmě usnula. Odvolací senát loni její stíhání zastavil kvůli vážné psychické chorobě, která se u ženy rozvinula v průběhu soudního projednávání kauzy. Podle NS to však bylo předčasné rozhodnutí, zjistila dnes ČTK z usnesení zpřístupněného na internetu.

O případném zastavení lze podle NS uvažovat až po uplynutí takzvané základní promlčecí doby, která činí deset let. "V posuzovaném případě by tak závěr o případném zastavení trestního stíhání obviněné mohl přicházet v úvahu až dne 11. dubna 2021," stojí v usnesení.

Krajský soud by měl nyní také důkladněji zvážit, zda je choroba trvalá a nezvratná a zda případně nemohla mít vliv také na samotný čin, což by pro ženu znamenalo významnou polehčující okolnost. NS upozornil i na to, že soudní znalec v oboru psychiatrie postupně zpracoval tři protichůdné posudky, aniž od něj krajský soud vyžadoval bližší vysvětlení změn.

Případ se stal v dubnu 2011 v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Podle výsledků vyšetřování matka položila dítě do vany a pustila mu vodu ze sprchy, aniž zkontrolovala, zda se nemůže odtok ucpat zátkou. Odešla do vedlejší místnosti, kde si nasadila sluchátka a poslouchala hudbu.

Chlapec byl kvůli zdravotnímu postižení pohybově omezený na úroveň devítiměsíčního dítěte. Nebyl schopen se při koupeli posadit ani postavit. Ve vaně byl sám a bez pomoci několik desítek minut. Matka ho nešla zkontrolovat. Další, šestiletý syn ji po více než půl hodině upozornil na to, že se něco děje. Rozvedená žena s pěti dětmi nevyloučila možnost, že během chlapcova koupání a poslechu hudby usnula.

Kriminalisté zpočátku případ vyšetřovali jako podezření z vraždy spáchané zvlášť trýznivým způsobem. Úmysl se však nepodařilo prokázat, proto případ překvalifikovali na opuštění dítěte. Žena si vyslechla tříletý trest.

Potom však do kauzy poprvé zasáhl Nejvyšší soud a na základě jeho instrukcí padl u Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou nový verdikt: dva roky vězení za usmrcení z nedbalosti. Když se měl rozsudkem znovu zabývat odvolací krajský soud, zjistil, že obžalovaná je v péči psychiatrů. Nějakou dobu čekal na vývoj jejího stavu, potom stíhání zastavil. Podle záznamu v systému InfoSoud kauza znovu "obživla" 30. května.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.