Přelomová studie amerických expertů: Za vzhled vděčíme rvačkám v pravěku! Lebku tvarovaly pěsti | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Přelomová studie amerických expertů: Za vzhled vděčíme rvačkám v pravěku! Lebku tvarovaly pěsti

Fotografie
Fotografie (internal)

Připadáte si oškliví, nebo naopak krásní? Podle amerického vědce Davida Carriera za to mohou vaši prehistoričtí předci s násilnou povahou. Carrier totiž tvrdí, že naše obličeje vytvarovaly pěsti v četných pravěkých bitkách!

Dříve se mělo za to, že přechod opičího obličeje k tomu lidskému mělo na svědomí žvýkání tvrdších potravin, což zapříčinilo vznik silnější čelisti, velkých stoliček, vyššího čela a zesílení žvýkacích svalů. Podle Carriera ale za to mohou spíše vzájemné drsné souboje neandrtálců! „Mnoho obličejových rysů se podle našeho názoru vyvinulo proto, aby ochránilo tvář před zraněním během pěstního souboje,“ uvedl ve své práci biolog z univerzity v Utahu.

Zkoumal lebky různých vývojových druhů a zjistil, že nejvýrazněji se změnily právě ty rysy, kterým mohly tvrdé pěsti nejvíc ublížit. Tedy velké nadočnicové oblouky či lícní kosti. Tak se utvořil i rozdíl v lebkách ženy a muže. Něžné pohlaví si totiž v pravěku rozdávalo rány o poznání méně, a tak jsou některé jejich kosti slabší.

Autor:  ehr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.