Josef Kudrna (83) byl »Černým baronem«: Lágr byl plný štěnic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Josef Kudrna (83) byl »Černým baronem«: Lágr byl plný štěnic!

Josef Kudrna je celoživotní optimista.
Josef Kudrna je celoživotní optimista. (Foto pro Aha! – Jan Čada, archiv rodiny Kudrnovy)

Ubývá jich – »černých baronů«, nespolehlivých osob z 50. let, »pétépáků«, členů pomocných technických praporů, vojáků, kteří nesměli dostat do ruky zbraň. Byli ale kamarádi a ti co ještě žijí, rádi vzpomínají.

V pracovních táborech dřeli jako koně zpravidla více než dva roky. Bylo jich v tehdejším Československu na 30 000, dnes z nich žije sotva desetina. I letos se sjeli na společný sraz do Zlína. Za kamarády vyrazil také Josef Kudrna (83) z Josefova na Hodonínsku.

„Narukoval jsem 15. dubna 1950. Místo určení znělo nádherně – Svatá Dobrotivá,“ vzpomíná věčný optimista. Realita ale byla podstatně jiná. „Byl to pracovní lágr, dřevěné barabizny, v nich štěnice, všichni jsme se museli hned ostříhat dohola,“ dodává Josef. Až pak se dozvěděl, že patří mezi nespolehlivé s kádrovými problémy. „Dnes se tomu směji, tehdy jsem nechápal, vždyť já se na vojnu docela těšil,“ vybavuje si po 64 letech. Přitom jeho otec pracoval na dráze jako dělník, maminka byla v domácnosti. „Možná mi přitížilo, že jsem rád chodil v kroji, co já vím, tak zvláštní byla ta doba,“ uvažuje Josef.

Nejtěžší chvíle

Nejhůř Josefovi bylo, když ho nechtěli pustit na pohřeb nejlepšího kamaráda, který zahynul při autonehodě. „Prostě jsem utekl, kdoví, co by se dělo, kdyby na to přišli. Ale kluci mne neprozradili,“ vzpomíná Josef.

Civil byl ve hvězdách

Návrat do civilu měl být přesně po dvou letech v dubnu 1953. „Řekli, ať se sbalíme. Jenže místo toho nám napařili tzv. cvičení bez časového omezení,“ dodává. Josef odešel až o osm měsíců déle. Znal prý ale faráře, kteří »sloužili« celé čtyři roky.

Nejhezčí okamžik

Věrná láska. Na zábavě hned v den návratu potkal Josef svoji Lidušku, která na něho celou dlouhou dobu čekala. Dnes mají čtyři děti a spoustu vnuků.

Kdo byli »černí baroni«

Šlo o Pomocné technické prapory (PTP), armádní útvary, které fungovaly v letech 1950 až 1954 pro převýchovu tzv. politicky nespolehlivých osob, které podléhaly tehdejšímu brannému zákonu. Vzniklo i proto, aby byla zajištěna levná pracovní síla pro vybraná hospodářská odvětví. »Pétépáci« pracovali například v dolech, na vojenských stavbách, v kamenolomech apod. A proč se jim říkalo »černí baroni«? Jejich uniforma měla totiž na ramenou černé výložky.

»Pétépáci« ve filmu
Kdo by neznal film Černí baroni... Snímek vznikl v roce 1992 podle satirického románu Miloslava Švandrlíka. V hlavních rolích hráli například Ondřej Vetchý jako vojín Kefalín, dále Jiří Schmitzer, Miroslav Donutil, Josef Dvořák, Vladimír Javorský a mnoho dalších. A samozřejmě Pavel Landovský v roli majora Terazkyho. Jeho hlášky jsou už legendární...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.