Jako ve filmu »Ať žijí duchové«! Potštejn však místo skřítků zachraňují dědkové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jako ve filmu »Ať žijí duchové«! Potštejn však místo skřítků zachraňují dědkové!

Rytíř Brtník z Brtníků by zíral, kdo dává jinde hrady dohromady.
Rytíř Brtník z Brtníků by zíral, kdo dává jinde hrady dohromady. (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Stanislav Barvínek, snímky z filmu Ať žijí duchové)

Podobné nadšení a cíl dětských hrdinů z filmového muzikálu Ať žijí duchové má šestice důchodců z Rychnovska. I když jim je dohromady už 423 let, nelenoší, neodpočívají a zachraňují zříceninu hradu Potštejn.

Zatímco děti v komedii opravují hrad Brtník za pomocí rytíře Brtníka, jeho dcery Leontýnky a skřítků navzdory radním, kteří jej chtějí proměnit v žampionárnu, důchodci odpůrce nemají. Obec Potštejn, které hrad z 13. století patří, jejich odhodlání vítá. Seniorům dává nářadí, kupuje stavební materiál a za práci jim i platí. Kvůli zisku ale hrad nezachraňují.

Dědkostav

„Máme radost, že vzkvétá a jezdí sem turisté. Nechceme, aby z něj byla ruina, ale byl tu pro další generace,“ říká Otto Strnad (73), původně zámečník a šéf skupiny Dědkostav, jak se partě zachránců přezdívá.

Díky dědkům má hrad opravené klenby a hradby opět získávají tvar z kamenů, které parta vozí a vrší na pobořená místa. „Práce je tolik, že to máme do konce života,“ říká bývalý nádražák Petr Štieber (66). A i když s bývalým učitelem, strojním dělníkem a ekonomem mají ke stavebnictví daleko, nevadí. Na vše dohlíží zedník Bohumír Kosek (75). S pomocí trpaslíků a duchů jako ve filmu však nepočítají. „Jen my tu strašíme,“ žertuje Strnad.

Hrad zničili hledači pokladu

Ke zřícení hradu Potštejn přispěl hlavně jeden z jeho mnoha majitelů, hrabě Jan Ludvík Harbuval Chamaré v 18. století. Uvěřil povídačce, že hrad ukrývá poklad, údajně cennosti, které nakradl a v objektu schoval jeho předchůdce loupeživý rytíř Mikuláš z Potštejna. Při honbě za pokladem dělníci už tak dost chatrné sídlo pobořili a rozkopali.





Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.