Učte se od nejlepšího: Robert Vano radí, jak správně fotit akty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Učte se od nejlepšího: Robert Vano radí, jak správně fotit akty!

Robert Vano ukazuje účastníkům, na co si mají při fotografování modelky dát pozor.
Robert Vano ukazuje účastníkům, na co si mají při fotografování modelky dát pozor. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Chcete udělat své partnerce krásnou fotku a vystříhat se školáckých chyb? Světoznámý fotograf Robert Vano (66) radí čtenářům Aha!, čeho se při focení aktů vyvarovat.

Jedinečnou příležitost fotit akty pod dohledem Roberta Vana nabídlo Muzeum fotografie v Jindřichově Hradci. Mezi účastníky workshopu byl i učitel Jiří Čondl (33) z Českých Budějovic, pro kterého je fotografování koníčkem. „S focením lidí a s aktem nemám žádnou zkušenost. Cvakat nahou ženu umí každý. To ale s uměním nemá nic společného. Nechci jen cvakat. Navíc jsem chtěl fotit na place s Robertem Vanem,“ vysvětlil, proč do Hradce přijel.

Dosud fotil především krajiny a architekturu. Práce s fenomenálním fotografem ho nadchla. Spolu s ostatními fotil modelku v ateliéru i exteriéru muzea.

„Modelka je krásná, tak se toho nebojte a foťte. Nemusí být vše vidět. Důležitý je stín,“ nabádal Vano. Průběžně nahlížel na displeje fotoaparátů a vysvětloval, co se nepovedlo a proč. „Pochopil jsem, co znamená, že méně je více. Žádné složité kompozice. Je to o hře světla a stínu. Hledal jsem cestu a teď už vím, jak si mám na to zajít,“ řekl po skončení Jiří Čondl.


Robert Vano: 6 rady, bez kterých se neobejdete

*„Nefoťte při ostrém slunci. Nejlepší je fotit ráno maximálně do 10 hodin a pak až pozdě odpoledne.“

*„Nejlepší k focení jsou zimní zahrady umístěné na střeše na severní straně, případně pokoje.“

*„Není žádným tajemstvím, že nelépe svítí Pánbůh. Ušetříte spoustu peněz za baterky.“

*„Foťte ve světlém nejlépe bílém oblečení, kvůli vyvážení bílé. I to hraje při focení roli.“

*Při fotografování aktů zapomeňte na složité kompozice. I podlaha může být rušivá. Nejdůležitější je světlo a stín.“

*„Pokud chcete nadčasovou fotku, nesmí na ní být nic, co by identifikovalo dobu. Byť by to byly třeba náušnice.“

Doporučení profíka

*„Fotka musí mít téma a emoce. Zapomeňte na techniku a řiďte se srdcem. Jedině tak bude vaše fotka originální a bude mít svou duši.“

*„Základem je objektiv 50. Zachycuje realitu. Ostatní je zkreslené. Na každý druh focení (krajina, zátiší, akt) existuje jiný druh objektivu. Doporučuji si pořídit objektiv s pevným ohniskem. Se zoomovacím objektivem, natož s bleskem, nezachytíte nic přirozeně.“

Proč chcete ostrou fotku?
„Všichni chtějí mít ostrou fotku. Přitom nikdo nikdy neřekl, že fotka musí být ostrá,“ poznamenal Robert Vano s tím, že fotograf by nikdy neměl brát focení a sám sebe smrtelně vážně. „Nejlepší je nikoho neposlouchat. Něco je ale dáno. Například rámování. Fotka musí být v rámu,“ upozornil Vano.

Modelka Petra (24)
Modelka Petra L. (24) stojí modelem fotografům už osm let. Z toho se šest let věnuje i fotografování aktů. Práce ji baví, zúčastňuje se fotografických workshopů u nás i v zahraničí. Robert Vano ji označil jako hezkou a profesionální. To bylo vidět i na jejím vystupování. Trpělivě pózovala v chladném ateliéru muzea. Dokonce se snažila rozptýlit počáteční ostych fotografů a sama se stavěla do různých poloh vhodných k focení uměleckých aktů.

Robert Vano je především módní a reklamní fotograf. Fotografuje černobílé portréty a akty na klasický film a používá také už málo používanou techniku platinotypie.



Autor:  hra

Přečtěte si
nat15
17. 7. 2014 • 12:17

Ja sa nechcem nikoh o dotknut, ale mne osobne sa tie fotky velmi nepacia. Ide aj o prostredie, kde je to fotene. Take chladne, o nicom. Ziadna zaclona alebo nieco zaujimave do pozadia...Mne osobne sa pacia naprieklad tieto foto, ktore som videla v tomto videu: http://www.photovia.sk/portret/boudoir-a-glamour-fotografia od pinceka. aj ked nejde o akt, ale ze tam vyuziva pekne prostredie a take to tajomno

fizi
2. 6. 2014 • 14:55

Hm,škoda,že Robert Vano také neporadil Lucii Borhyové,když se rozhodla fotit akty.Jenže to už je něco víc.Do teď jsem ji měl rád a myslel jsem,že tohle mohla nafotit pouze z mladické nerozvážnosti.Opak je pravdou.Na fotkách je rozšklebená tak,že jsou jí "vidět i plíce" a proti lidskosti je to,že poslední fotka je rozevřená škeble a těhotenské břicho a nechutné pupínky po špatném oholení.Jen jedna fotka může být montáž a to s vibrátorem. Je mi Lucky líto a zároveň jsem se otřepal nad nechutností těchto snímků.Myslím,že si tak honem zprávy na Nově nepustím.A to jsem se nedávno pohoršoval nad kolujícím snímkem z kalendáře,kde je s vibrátorem focená Adéla Gondíková-no,ale to je slabý odvar Borhyové-fuj

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.