Nevyřešená vražda: Omylem vinili fotografa, který se ženil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nevyřešená vražda: Omylem vinili fotografa, který se ženil!

Fotoreportér Tereba z Večerníku Praha
Fotoreportér Tereba z Večerníku Praha  (Foto Aha! – Alexander Malachovský, ara)

 Dlouho se mělo za to, že příběh uškrcené dívky ve Vysokých Tatrách z 22. případu majora Zemana Tatranské pastorale je vymyšlený. Deník Aha! však objevil svědky, kteří tvrdí opak! Dokonce známe i jméno oběti!

Hlavním podezřelým byl bývalý fotoreportér Večerní Prahy Stanislav Tereba (76). V červenci 1964 trávil ve Vysokých Tatrách svatební cestu a po návratu si ho předvolal major Václav Kocourek z pražské kriminálky. „Ukázal mi fotografii mrtvé dívky, kterou našli znásilněnou a uškrcenou na Skalnatém plese,“ vzpomíná Tereba. „Protože mám fotografickou paměť na tváře, řekl jsem hned, že jsem ji nikdy neviděl...“ Major ho ale uzemnil, že Slováci mají pět svědků, kteří ho se zavražděnou viděli právě v Tatrách!

„Nejčastěji s ní byl viděn fotograf, který byl prý profík, stále s ní chodil a všemožně a leckde ji fotil,“ tlumočí bývalý fotoreportér majorova slova. Podle popisu to měl být nakrátko ostříhaný tmavovlasý a tmavooký muž, asi 26 až 27 let, okolo 180 cm vysoký. Přesně tak v té době Stanislav Tereba vypadal! Naštěstí se našla řada lidí, kteří mu dosvědčili, že se po celou dobu pobytu v horách nehnul od své krásné novomanželky. Navíc – jak se ukázalo při pozdějším výslechu a identifikaci v Popradu - popsaný muž měl jiný přístroj. „Všech pět svědků mě vidělo s fotoaparátem Praktica nebo Praktina. Jeden to popsal jako nějaký nový typ Leicy, čili s fotoaparátem s jedním objektivem,“ vypráví Tereba. A se smíchem dodává: „Ani jeden neviděl to, co jsem nosil čtrnáct dnů na krku – aparát se dvěma objektivy!“ Vrah neznámý?

Kdo zločin na Skalnatém plese spáchal, ani kdo byla ta uškrcená dívka, se fotograf Tereba nikdy nedozvěděl. Podle zjištění deníku Aha! je obětí s největší pravděpodobností devatenáctiletá Mária Drexlerová. Její jméno totiž figuruje na seznamu Smrtelných nehod ve Vysokých Tatrách od roku 1771 do současnosti (www.hzs.sk) s tím, že byla »udušená«. Odpovídá i měsíc a rok: červenec 1964. Její podobu bohužel neznáme, stejně jako jméno vraha. Policejní spis totiž není k nalezení ani u nás, ani na Slovensku...

Prezidentka Czech Press Foto Daniela Mrázková: Měla jsem být volavka!

Chybělo málo a Daniela Mrázková (72) byla zapletená do vraždy. Z prezidentky soutěže Czech Press Foto chtěli před půl stoletím udělat volavku. Měla na sebe nalákat vraha. Vypadala totiž jako jeho oběť!

„Bylo to asi v polovině 60. let. Pracovala jsem po škole v Revue fotografie,“ vzpomíná Mrázková. Najednou měla návštěvu. Přišli za ní z ničeho nic policisté. „Nevěděla jsem, co se děje, oni mi nic neřekli. Byli tajuplní. Nechápu, jak na mě přišli, asi mě někdo viděl na tiskovce nebo na fotce v novinách,“ přemítá Daniela.

Policisté si mladou ženu zevrubně prohlédli, a pak ji pozvali do pražské Bartolomějské ulice. Důvod jí neprozradili. „Řekli jen, že by mě potřebovali.“ Daniela se tedy poslušně dostavila a nestačila se divit. „Nechali mě nalíčit a trochu jinak učesat. Pak mě dovedli do místnosti, kde mi svítily reflektory do očí tak, že jsem vůbec nic neviděla,“ líčí situaci před 50 lety Mrázková. Nevěděla, kdo na ni kouká, ani o kolik jde lidí. Jen pochopila, že ji policisté někomu ukazují.

„Pustila jsem to z hlavy. Oč jde, jsem zjistila o něco později. Byla jsem podobná jedné uškrcené ženě ze Slovenska. Mělo se to stát ve Vysokých Tatrách,“ vzpomíná současná ředitelka Czech Press Foto. Až o 10 let později ji rodiče upozornili, že se kauza stala předlohou díl Tatranské pastorale ze seriálu 30 případů majora Zemana, který jste mohli vidět včera na Barrandově.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.