Osudová chyba Jirky z Krnova na vodě: Přišel o zdraví i o dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Osudová chyba Jirky z Krnova na vodě: Přišel o zdraví i o dům!

Jirka ukazuje místo, kde málem přišel o život.
Jirka ukazuje místo, kde málem přišel o život. (Foto Aha! – Jiří Krušina, VZS ČČK Krnov)

Zapršelo a vodácká sezona začíná naplno. Jiří Zikmund (49) z Krnova svým příběhem ale varuje: „Stačila jedna chyba, přišel jsem o zdraví, práci a dům...“

Poklidný výlet na raftu ho před třemi lety stál málem život. Měl přitom vestu i přilbu. „Teklo více vody, což není bezpečné. Jez strhl náš raft. Dokázal jsem z vody dostat tři známé. Potom mě praštila do obličeje kláda,“ popisuje Jirka. Když ho z vody konečně vytáhli, byl dlouhých deset minut »po smrti«. Po půlhodinové resuscitaci ho oživili. „Probudil jsem se až po třech týdnech v nemocnici. Všude ze mě trčely hadičky,“ vzpomíná.

Chyba z něj udělala trosku. „Při oživování jsem prodělal tři infarkty, přestávám vidět. Zapomínám a ztratil jsem část slovní zásoby. Přišel jsem o řidičák. Propustili mě z práce. Musel jsem prodat dům. Rozešli jsme se s manželkou, která mi ale pořád hodně pomáhá. Teď žádám o invalidní důchod,“ prozradil bývalý vodák.

Zkušenosti mu nepomohly
Celý život prožil na divoké vodě. Byl šéfem vodní záchranné služby. „Zachraňoval jsem životy jako vodák a plavčík o povodních i v bazénech,“ říká.

Varování dalším vodákům

Jirka radí lidem, aby zbytečně neriskovali. „Nikdy jsem si nepřipouštěl nebezpečí. Jediná chyba mě stála úplně všechno, už nežiji svůj život. Zbytečný risk se opravdu nevyplácí,“ konstatuje Zikmund.

Pozor na kmeny v korytech
Déšť zvýšil průtoky řek a zlepšil splavnost. Průtoky těch velkých se podle Vojtěcha Jančara z Českého kanoistického svazu drží nad 10 m3/s, což je »více než příjemné pro většinu turistů na lodích«. V korytech však zůstalo i množství kmenů.



Autor:  kru

Přečtěte si
tyrkys
23. 5. 2014 • 17:25

Pane Jiří, tak hodně štěstí, aby se Vám už nic zlého nestalo. Už toho bylo dost na dva životy. A hlavně zdraví!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.