VÝSTRAHA! Tato kusadla na vás čekají! Riziko kousnutí klíštětem je do neděle na nejvyšším stupni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

VÝSTRAHA! Tato kusadla na vás čekají! Riziko kousnutí klíštětem je do neděle na nejvyšším stupni

Nebezpečí kousnutí klíštětem je na nejvyšší možné úrovni.
Nebezpečí kousnutí klíštětem je na nejvyšší možné úrovni. (Profimedia.cz)

Riziko kousnutí klíštětem je až do konce týdne na nejvyšším, desátém stupni. Hygienici radí použít repelent a nevstupovat do listnatých a smíšených lesů, pravidelně prohlížet tělo a případné klíště odstranit.

Proti klíšťovému zánětu mozku lze očkovat, v teplých měsících roku ve zrychleném schématu, ochrana nastupuje za 14 dní. Česko je tradiční oblastí s vysokým výskytem infikovaných klíšťat, za posledních 40 let tu byla hlášena celá čtvrtina všech onemocnění klíšťovou encefalitidou v EU. Lidé však stále prevenci podceňují, ČR tak je dlouhodobě na prvním místě v EU v počtu nakažených s ročně hlášenými 600 až 1000 případy klíšťové encefalitidy a 4000 případy lymské boreliózy.

Kusadla klíštěte pod mikroskopem.

Proti klíšťovému zánětu mozku je v ČR očkováno zhruba 23 procent lidí, hlavně děti. Mezi seniory, u nichž je průběh nákazy závažnější a častěji mají trvalé následky, má očkování 15 procent. Počty případů u seniorů přitom rostou, jak stále víc jich žije aktivně. Tráví část roku na chalupách, sportují a houbaří, vyrážejí na procházky se psem do přírody."Právě této skupině očkování vřele doporučuji. Při onemocnění klíšťovou encefalitidou můžeme napravovat jen příznaky, léčba neexistuje," řekl ČTK garant očkovacích center Avenier Rastislav Maďar.

Při zrychleném očkovacím schématu se druhá dávka podá dva týdny po první, třetí pak se aplikuje za pět až 12 měsíců od druhé dávky. První přeočkování bývá po třech letech, další po třech až pěti letech podle věku očkovaného. Kratší, tříleté intervaly, se týkají lidí starších 60 let."Přisátí klíštěte mezi první a druhou dávkou nepřináší zvýšené riziko komplikací ani riziko těžšího průběhu infekce. Naopak lze očekávat, že hladina protilátek po první dávce pomůže zmírnit závažnost nákazy a zlehčí průběh infekce. I proto je lepší jedna dávka než žádná," shrnul Maďar.
1992507:gallery:true:true

Přečtěte si
bobosa
21. 5. 2014 • 23:39

Ještě jednou dej ten odkaz a dostaneš BAN!!!!!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.