Jaký je ve skutečnosti český sex? 5 nejzajímavějších zjištění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jaký je ve skutečnosti český sex? 5 nejzajímavějších zjištění!

Výzkum nakoukl pod peřinu českých párů.
Výzkum nakoukl pod peřinu českých párů. (Profimedia.cz)

Jak se v průběhu let proměňuje sexualita nás Čechů? Jak dosahujeme orgasmu a proč ho předstíráme? Jaké máme sexuální potíže? Na všechny tyto otázky a ještě mnohé další, hledal odpověď nejnovější výzkum Sexuologického ústavu pod vedením prof. PhDr. Petra Weisse a doc. MUDr. Jaroslava Zvěřiny.

Výzkum o sexuálním chování se provádí v pětiletých periodách od roku 1993. Poslední průzkum z roku 2013 přinesl řadu zajímavých poznatků. Zde jsou ty nejzajímavější.

1. Ženy si užívají více orgasmu: Vyvrcholení nikdy nedosáhne pouze 5 % žen, to je o 3 % méně než v minulosti. Orgasmus klitoridální preferuje 39 % žen, stejný počet si užívá vaginálního orgasmu.

2. Násilí v posteli: 10 % žen našlo odvahu přiznat, že byly znásilněny. V 72 % byli aktérem znásilnění jejich partneři!

3. I pánové mají své problémy: Čeští muži mají dvě slabá místa. Tím prvním je porucha erekce, tu přiznalo 56 % dotázaných. Druhým problémem, se kterým se potýká 17 % mužů, je předčasná ejakulace. Obě uvedené poruchy zaznamenaly mírný nárůst, ale muži si nemusí zoufat. Na obě potíže už existují účinné léky.

4. Orgasmus předstírají ženy i muži: Zdá se to neuvěřitelné, ale orgasmus někdy předstíralo 20 % mužů. Proč? „Aby potěšili partnerku nebo už »to« chtěli mít za sebou,“ domnívá se profesor Petr Weiss.  Ženy orgasmus předstírají ze stejných důvodů, ale v daleko větší míře. Jen občas partnerovi zahraje divadlo 65 % žen, skoro vždy 15 %.

5. Sex za peníze: V sexu dnes také hrají daleko více roli peníze. Sedm procent žen přiznalo, že si někdy za sex nechalo zaplatit. Styk s prostitutkou potvrdilo 16 % mužů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.