Dívka, která v 17 letech zjistila, že nemá pochvu, jásá: Dostala umělou vaginu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dívka, která v 17 letech zjistila, že nemá pochvu, jásá: Dostala umělou vaginu!

Fotografie
Fotografie (internal)

Mexičanka, která trpí vzácným handicapem, věří v zázrak. Američtí vědci pro ni vyšlechtili a do těla jí voperovali umělou vagínu!

Narodila se s dělohou, avšak s nevyvinutou pochvou, na což se navíc přišlo až na prahu dospělosti – v 17 letech! Tento raritní defekt má zkratku MRKH (tzv. Mayer-Rokitansky-Küster-Hauserův syndrom) a v zásadě jde o to, že dívka má vnější příznaky genitálií, ale pochva, děloha či vejcovody jsou zakrněné nebo zcela chybí. Tyto ženy nemají menstruaci a pohlavní styk je bolestivý, ba přímo nemožný.

Pomůže věda

Vědci ovšem již dokáží »vypěstovat« v laboratorních podmínkách umělou vagínu a z buděk příjemcova těla. Vyrobený »prototyp« vagíny pak implantují do těla, které ji v ideálním případě přijme.

Normální život

V tom případě ženy mohou žít v podstatě normálním životem a dokonce mít děti! A přesně v to mladá Mexičanka, jejíž jméno lékaři nezveřejnili, stále doufá. „Chci kupu dětí a velkou rodinu!“ přeje si. „Zkraje to bylo těžké přijmout, že vám kus těla vzniká někde v laboratoři, ale s podporou nejbližších jsem vše přijala jako realitu. Jsem šťastná, že už mi nic nechybí,“ uzavírá.

Autor:  mb

Přečtěte si
ferdinand6
21. 4. 2014 • 17:33

Ať se daří

ivoadler
20. 4. 2014 • 12:27

Ančo, Ančo, ty se nevdáš, povídali že jí nemáš... Tady jí vypěstovali v laboratoři. Zaplať pánbu za to.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.