Právník Josef Němeček (86) je v knize českých rekordů: 62 let advokátem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Právník Josef Němeček (86) je v knize českých rekordů: 62 let advokátem!

Josef Němeček nový občanský zákoník studovat nechce.
Josef Němeček nový občanský zákoník studovat nechce. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Právník Josef Němeček (86) ze Zlína je držitelem ojedinělého rekordu. Je nejstarším aktivním advokátem v Česku – praxi ukončil právě nyní. Provozoval ji neuvěřitelných 62 let!

Advokacii pověsil na hřebík s oslavou 86. narozenin. „Je umění odejít včas. Řekl jsem si dost! Nebudu otravovat boží lid. Taky se mi už nechtělo studovat nový občanský zákoník,“ usmívá se doktor Němeček. Přesto v něm ze zajímavosti listuje...
Práva na Karlově univerzitě ukončil v roce 1951, ve Zlíně hned nastoupil do advokátní poradny. „Tehdy tu byla společnost výborných advokátů. Od nich jsem se moc naučil,“ vzpomíná. Zdůraznil, že doba byla problematická. Navíc nikdy nebyl partajníkem. Otci pěti dětí a manželce (79) způsobil později ránu na duši syn Jan (54), který v roce 1983 utekl do zahraničí. „Těžko jsme to s ženou nesli a samozřejmě jsem musel hned k výslechu,“ vypráví.
Praxi sice ukončil, ale v kanceláři stále tráví několik hodin denně. „Co budu teď dělat? Asi číst, co jsem nestačil. Knih mám moc,“ dodává advokát.

Video se připravuje ...


Práce, pak až rodina

*Zabýval jsem se civilními, trestními i smluvními záležitostmi.

*U mě vždy byla na prvním místě práce a teprve pak rodina.

*V poslední době jsem měl několik případů ex offo. Jednu příšernou vraždu, kdy můj klient doslova znetvořil bezdomovce. Další muž pobodal vlastního bratra.

Nejlepší odpočinek? Tanec!
Jak nejraději relaxoval? Jezdili s rodinou na dovolenou k Balatonu a do Bulharska pod stan ve Škodě Octavia z roku 1961. Jeho velkou zálibou byl národopis. Byl zakládajícím členem dosud existujícího Bartošova souboru ve Zlíně. „Moc rád jsem v něm tancoval. Ale když jeli do Anglie, tak jsem nesměl,“ konstatoval.



Autor: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.