Jsem malinká, no a...? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jsem malinká, no a...?

PRAHA – Irenea Virtová (36) z Prahy měří pouhé 102 cm. V běžném denním životě tak na ni číhá spousta »nástrah«, o kterých lidé běžného vzrůstu vůbec nepřemýšlejí.


Irenea Virtová (102 cm), nejmenší žena v Česku

Výběr peněz z bankomatu, jízda výtahem, vysoké regály v supermarketech nebo označení jízdenky v tramvaji… To všechno pro metr vysokou ženu představuje problém.

„Je to, jako kdyby normálně vysoký člověk lezl po kolenou,“ přibližuje Virtová, která se narodila rodičům normální výšky a má zdravého bratra. „Mindráky jsem kvůli své výšce nikdy neměla, vyrůstala jsem v normální rodině a chodila do běžné školy. Můj recept na hezký život je nenechat se znechutit.“ Ve svém bytě si kliky a vypínače nechala posunout níže a u nábytku má schůdky. Jen v kuchyni by mohla trávit hodiny. „Mám pořád hlad, ale kdybych hodně přibrala, tak by mě neunesly nohy a měla bych problémy s páteří, která by se křivila. Když potřebuji zhubnout, tak toho sním rozhodně méně než můj knírač,“ směje se Irenea Virtová.

O podstoupení náročných operací, které dokáží prodloužit kosti, Irenea neuvažovala. „Kvůli deseti centimetrům nechci strávit dva roky v nemocnici. Proč bych to dělala, mám přátele, rodinu a práci,“ dodává. Jen s oblečením mají lidé malého vzrůstu problémy. „Zkoušela jsem nosit dětské boty, ale to nejde. Vše si musíme nechat dělat na míru nebo přešívat,“ podotýká Irenea.

Kliknutím zvětšeteNěkoho by každodenní překážky dokázaly pořádně otrávit. Ne tak paní Ireneu. Sama vede úspěšnou účetní firmu a kromě toho stojí v čele svépomocného sdružení lidí malého vzrůstu příznačně nazvaného Paleček. „Na nedostatek práce si rozhodně stěžovat nemůžu,“ usmívá se sympatická žena. Společnost pořádá setkání pro své členy a vydává zpravodaj s radami odborníků z řad lékařů a cennými zkušenostmi lidí s podobným údělem. Na veřejnosti jsou totiž »trpaslíci« neustále v centru pozornosti zvědavců. „To víte, že malý vzrůst přitahuje pozornost. Ale myslím že je to chyba těch lidí, kteří zvědavě koukají, ne naše. Kromě toho, že jsme malí, se totiž od normálu nijak neodchylujeme. Rozhodně nejsme nijak duševně zaostalí,“ uvádí Virtová na pravou míru u mnoha lidí zažitý omyl.

Ročně se u nás narodí 300 dětí s vadou růstu

● Malý vzrůst je zapříčiněn genetickou vadou, která způsobuje porušení vývoje kostí a chrupavek. Tento vzrůst je disproporční, končetiny jsou kratší než trup.
● Každý rok se v České republice narodí asi tři sta dětí s vadou růstu, které v dospělosti dosáhnou výšky kolem 120 až 130 cm. Navíc se většinou narodí zcela zdravým rodičům.
● Nejčastějším typem malého vzrůstu zapříčiněného kostní dysplazií je achondroplazie. Ta postihuje jedno z 20 000 dětí. Tuto poruchu lze zjistit ultrazvukem už v těhotenství.
● Pokud jsou oba rodiče postiženi poruchou růstu, budou s největší pravděpodobností postiženy i jejich děti.
● Léky na nedostatek růstového hormonu existují, pro lidi s poruchou vývoje kostí léčba neexistuje.
● Ortopedickými operacemi lze získat pouze 8 až 10 cm výšky navíc.
● Na internetové adrese www.lpdate.org dokonce existuje seznamka pro lidi s nějakým druhem růstového postižení (méně než 150 cm).

Kde mají problémy
- nedosáhnou na ovládání automatického otevírání dveří u tramvají a vlaků
- v autech nedosáhnou na pedály
- jsou pro ně příliš vysoké regály v samoobsluze, přepážky v bance a tlačítka bankomatu
- také tlačítka ve výtahu jsou ve velké výšce
- nedosáhnou na sluchátko v telefonní budce

Kde si libují
- v dopravě mají vždy dost místa
- v bazénu si krásně zaplavou
- nečouhají jim nohy ze stanu
- na šaty nespotřebují tolik látky

MinirekordyKliknutím zvětšete

  • Rekord nejmenší ženy světa drží Číňanka Zhu Haizhen (23) z východní provincie Jiangxi – měří 79 cm. Do Guinnessovy knihy rekordů se zapsala v roce 2004. Rekord nebyl překonán.
  • John a Greg Riceovi z West Palm Brach na Floridě měří oba 86,3 cm a jsou nejmenšími dvojčaty na světě.
  • Ve Francii měli v roce 1990 svatbu Natálie Luciusová (94 cm) a Fabion Preta (1,8 m). Jde o výškově nejrozdílnější pár světa.
  • Nejmenší kmen lidí žije na území Konga. Jsou to pygmejové, muži dorůstají 1,37 cm výšky a ženy 1,35 cm.

Největší a nejmenší v Česku

Kliknutím zvětšete Kliknutím zvětšete



Autor: (and)
Foto Aha!: Adéla Fišerová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.