Lékaři v pokročilém věku zavinili smrt svých pacientů: Životy zachraňují starci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lékaři v pokročilém věku zavinili smrt svých pacientů: Životy zachraňují starci!

MUDr. Josef Kalný má zřejmě na svědomí už dva lidské životy.
MUDr. Josef Kalný má zřejmě na svědomí už dva lidské životy.  (Foto pro Aha! – Domažlický deník, ara )

Jednomu bylo 84 a druhému 76 let. Bez váhání se postavili za operační stůl, resp. na porodní sál a zavinili smrt! Muselo se to stát? Proč nám zachraňují životy lékaři-starci?

MUDr. Alois Krul (87): Zavinil smrt miminka

Dva roky vězení s podmíněným odkladem na dobu tří let a zákaz činnosti na tři roky. Tak před pár dny potrestal soud lékaře nemocnice ve Vrchlabí Aloise Krula (87). V roce 2011, ve svých čtyřiaosmdesáti letech zavinil smrt novorozeného děťátka, když neodhadl jeho váhu a místo císařského řezu se rozhodl pro spontánní porod. Ten se ale nedařil, a tak doktor společně s kolegou vytáhl novorozence z maminky násilím. Děťátko utrpělo tak vážná zranění, že zemřelo. Doktor před soudem vinu odmítl. Argumentoval praxí dlouhou 59 let.

MUDr. Josef Kalný (80): Chyba na sále. Zabil i na silnici!

Když v roce 2008 nastupoval Bohuslav Pompl (†74) do nemocnice v Sušici na operaci kýly, netušil, že banální výkon nepřežije. Chirurg Josef Kalný (80), tehdy šestasedmdesátiletý, se rozhodl pacientovi vyoperovat s kýlou i slepé střevo. Při tom nevědomky prořízl cévu, muž začal krvácet do břicha a druhý den zemřel. Nemocnice musí podle soudu zaplatit pozůstalým 750 000 korun, operatér potrestaný nebyl. Podle České lékařské komory k zanedbání péče nedošlo. V roce 2009 Kalný u supermarketu v Holýšově na Domažlicku srazil autem sluchově postiženou ženu (†56), která na místě zemřela. Soud Kalného uznal vinným z ublížení na zdraví, ale nepotrestal ho.

Česká lékařská komora: Zákonu to neodporuje

Lékaři stárnou a z vysokých škol vychází méně doktorů, než by zdravotnictví potřebovalo. „Musíme je nahrazovat lékaři v důchodovém věku, nebo z ciziny. V Česku je velká personální krize, která zasahuje do všech lékařských oborů. Jsou státy, kde existuje klauzule, že od určitého věku by lékař měl končit. U nás je přístup ryze individuální,“ řekl Aha! mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Zákoníku práce to neodporuje,“ dodal.

Renomovaní čeští lékaři:  Není to otázka věku

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., kardiochirurg

„Musíme rozlišovat věk kalendářní a biologický. Jsou chirurgové, kteří po osmdesátce mohou klidně operovat, a pak jsou lékaři, kteří už v padesáti nemohou. Rozhodující je věk biologický.“

Doc. MUDr. Iva Holmerova, Ph.D., gerontoložka

„Působení lékařů – seniorů je naprosto individuální. Je to samozřejmě otázka soudnosti, ale někdo je mladý v osmdesáti a někdo je už v padesáti stařec. Rozhodně to nesouvisí s věkem.“

Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., rektor Univerzity Karlovy

„Lékař po osmdesátce by asi neměl provádět rozsáhlé chirurgické výkony, ale rozhodně u nich může asistovat. Nemůžeme lidi házet do jednoho pytle, rozhodují duševní a psychické schopnosti.“
Foto Domažlický deník, ara

Autor:  jad

Přečtěte si
londynskypes
12. 4. 2014 • 07:56

tito dedkove by meli dostat pres drzku a poradne je nakopat do prr..ele

majojo
10. 4. 2014 • 20:30

Prosím autora - jad -, aby mi objasnil rozdíl mezi duševními a psychickými schopnostmui. Asi tomu rozumí líp než já.

hejhej
10. 4. 2014 • 15:05

Lékaři v pokročilém věku by neměli operovat ani o důležitých věcech rozhodovat a mělo by to být uzákoněné. Stárnutí se nevyhýbá an lékařům. Mohou svými zkušenostmi jenom radit. Ve vysokém věku ani lékař není schopnem se přizpsobit novinkám v medicíně. Není to jen v nemocnicích, ale i v ambulancích a posudkové službě. Jsou unavení, nestíhají, jsou nerudní. Lékařská komora by tuto situaci měla řešit.

prroud
10. 4. 2014 • 13:00

KDYBYSME SE O NASI MLADEZ ZAJIMALI A STARALI,MELI BYSME DOKTORU DOST,ALE NEDIVME SE,ZE Z TOHOHLE SVRABU A NESTOVIC MLADY UTIKAJ DO SVETA ZA ASPON NORMALNIM ZIVOBYTIM !!! A to plati o vsem,nejen o medicine!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.