Prkénka, dřez i houbičky jsou plné zvířátek: Kuchyň? Víc špíny, než na záchodě!
PRAHA – Myslíte si, že máte v kuchyni dokonale uklizeno? Omyl! Podle vědců je kuchyně nejšpinavějším místem domova. Nebezpečných mikrobů je tu dokonce víc, než uvnitř záchodové mísy!
Myslíte si, že máte v kuchyni dokonale uklizeno? Omyl! Podle vědců je kuchyně nejšpinavějším místem domova. Nebezpečných mikrobů je tu dokonce víc, než uvnitř záchodové mísy!
Kuchyně je rájem bakterií. Dřez, prkénko na krájení nebo houbička k mytí nádobí jsou na tom úplně nejhůř. „Kdybych byl bakterií, chtěl bych žít v houbě na mytí nádobí. Neexistuje totiž lepší místo,“ tvrdí profesor Charles Gerba z Arizonské univerzity.
Obrana před nepříjemnými mikroorganismy je přitom jednoduchá. Nevítaní hosté se nám do kuchyně totiž dostanou většinou kvůli syrovému masu, špatně uskladněným potravinám nebo neumytým rukám.
Například kuchyňské prkénko na krájení vychází ze souboje znečistění daleko hůř než to záchodové – je na něm dvěstěkrát víc nebezpečných mikroorganismů. Dřezy jsou plné salmonely, houbičky a hadry ukrývají bakterii Escherichia coli, která způsobuje zvracení a silný průjem.
Vyhnout bychom se tak měli používání jediného prkénka na krájení masa i zeleniny, na dřevěné výrobky zapomeňte úplně. Z nich se totiž nepodaří mikroorganismy odstranit ani savem.
Pokud vlastníte myčku nádobí, máte vyhráno. Nejen že šetří energii a vodu, ale většinu choroboplodných zárodků bezpečně zlikviduje velmi horkou vodou.
Naopak teplota v lednici by měla být nízká, okolo čtyř stupňů. V mrazáku pak udržujte – 20 °C. A jak na mycí houbičky, které prosté opláchnutí nebezpečných hostů nezbaví? Houbu pořádně navlhčete a vložte na dvě minuty do mikrovlnné trouby. Tak všechny »potvůrky« spolehlivě zničíte.
Jak se bránit onemocnění?
-
Nádobí neutírejte, nechte je odkapat a oschnout.
-
Pracovní desku a prkénko myjte savem, nepoužívejte prkénka dřevěná.
-
Pozor na syrové maso – vždy si po manipulaci s ním umyjte ruce.
-
Příbory při přípravě jídla neolizujte.
Co na nás v kuchyni číhá?
-
Kuchyňská linka
Clostridium perfringens, způsobuje bolesti, horečku a urputné zvracení. -
Nože a nástroje
Staphylococcus aureus, zlatý stafylokok způsobuje zimnici, zvracení a bolesti. -
Houbička na mytí
Escherichia coli, způsobuje průjem a zvracení. -
Dřez
Campylobacter jekáni, způsobuje horečky doprovázené krvavým průjmem. -
Lednička
Listeria monocytogenes, listerióza může vzniknout ve špatně uložených sýrech nebo paštice. -
Kuchyňské prkénko
Escherichia coli, způsobuje průjem a zvracení.
Salmonela, horečka, bolesti, zvracení a průjem