Bylinky, které zabírají: Jak se bránit jarní únavě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bylinky, které zabírají: Jak se bránit jarní únavě!

Zpět k přírodě! Jaké bylinky pomáhají?
Zpět k přírodě! Jaké bylinky pomáhají? (Profimedia.cz)

Počasí je jako na houpačce. Jednou se teploměr šplhá skoro ke dvaceti stupňům, pak zase klesne k nule. Ale jaro už je opravdu tady. A s ním přichází i únava, malátnost a skleslost. Jak proti těmto nepříjemným pocitům bojovat? Bylinkami!

Na jaře je důležité tělo očistit od škodlivin, kterými se zaneslo. Přes zimní měsíce se totiž stravujeme jinak než v ostatních ročních obdobích a na jaře se podobáme mírně navršenému odpadkovému koši s nestrávenými zbytky a jedy. V zimě máme totiž sklony konzumovat více sladkostí, věcí z mouky a masa, a naopak méně »živých«, tepelně neupravených potravin.

Jarní půst
„Ne všichni se chtějí dobrovolně trápit hlady, proto doporučuji pitnou kúru bylinných čajů,“ říká RNDr. Pavel Popov, výrobce bylinných čajů a mastí. „Existují čaje určené speciálně na pročištění. Taková pitná kúra by měla trvat nejméně 6 týdnů,“ doporučuje bylinkář. Podle něj je také dobré vyloučit těžko stravitelná jídla, tzn. maso, tuky, vejce, tučné sýry a tučné mléčné výrobky.


Kartáč na střeva
Očistit bychom také měli střeva, a to nejlépe přísunem vlákniny. „Dopřávejte si více ovoce a zeleniny, pijte ovocné a zeleninové šťávy. Ideální je každé ráno užívat vlákninu, např. psyllium. Kromě správné životosprávy doporučuji chodit více na čerstvý vzduch, pravidelně cvičit nebo si dát saunu,“ radí Popov.

3 byliny proti únavě a detoxikaci
Kopřiva dvoudomá napomáhá správné funkci ledvin a podporuje čištění krve. Mladé kopřivy můžeme přidat i do jarních salátů – jsou totiž bohaté na vitaminy C. Ideální je na jaře také pití kopřivového čaje.

Smetanka lékařská pomáhá chránit buňky a tkáně před oxidačním poškozením a podporuje zdravou funkci žaludku a jater.

Šťáva z aloe vera se doporučuje pro vnitřní očistu těla, protože má výborné detoxikační účinky.

Autor:  ida

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.