Česká manželství? Hádky a rozvody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Česká manželství? Hádky a rozvody!

Hádky v rodině jsou v Česku běžnou záležitostí.
Hádky v rodině jsou v Česku běžnou záležitostí.

PRAHA – Dobré vztahy v manželství nejsou alespoň v Česku bohužel samozřejmostí. Příliš mnoho svazků končí rozvodem, lidé navíc nechtějí do manželství ani vstupovat.


Změnit pohled na partnerskou budoucnost má pomoci Národní týden manželství, který začíná právě dnes.

Chystáte se vstoupit do »chomoutu«? Dobře si to rozmyslete. Víc než polovina českých manželství totiž nemá podle statistiky šanci na úspěch. A doplácejí na to hlavně děti!
Dnes proto začíná Národní týden manželství. Kampaň se záměrně koná v čase Valentýna, svátku připadajícího na 14. února a spojovaného s láskou a krásnými partnerskými vztahy. Pokud se podle iniciátorů kampaně »něco nestane«, je pokračování rozpadu rodiny a manželství v Česku nevyhnutelné.

Česká společnost totiž čelí zejména dvěma trendům – příliš mnoho manželství končí rozvodem a čím dál méně lidí je ochotno do manželství vůbec vstupovat. Jedním z motivů kampaně je i zájem o dopady krachujících manželství na děti. Vysoké procento manželství se totiž nerozpadá kvůli nevěře, alkoholismu a nebo domácímu násilí, ale kvůli nefungujícím partnerským vztahům.

Věděli jste, že...

>> Podle americké televizní stanice CNN je hnutí swingers (hromadná výměna partnerů při sexu) mnohem rozšířenější, než se dosud předpokládalo. Účastní se ho většina Američanů, kteří tvrdí, že jim pomáhá upevňovat manželství. Psychologové však varují, že pokud vztah není dostatečně pevný, podobné aktivity jen urychlí jeho rozpad.
>> Podle britských vědců mají ženy, které si hledají stálého partnera, tendenci vybírat si spíše průměrné typy. Ambiciózní muži totiž podle nich nejsou dobrými otci. Ženám vadí, že pracující muži nejsou nikdy doma a starost o rodinu pak zůstává jen na nich.

Manželství v číslech

  • průměrná délka trvání manželství je 13 let
  • 33 tisíc párů se ročně rozvede
  • na 100 nově uzavřených manželství připadá 65 rozvodů, vydrží tedy jen každé třetí manželství.
  • zhruba 70 procent rozvádějících se párů má děti
  • kvůli rozvodům ročně o jednoho z rodičů přijde 20 tisíc dětí
  • přes 30 procent dětí se rodí mimo manželství

Rizika rozvodu

- jste jedináček (o 40 procent vyšší pravděpodobnost)
- rozvedení rodiče (platí více u mužů než u žen)
- nemáte děti
- děláte kariéru
- s partnerem jste žili delší dobu před uzavřením manželství
- manželství trvá mezi třemi a šesti lety
- žijete ve velkoměstě

Svatební NEJKliknutím zvětšete

Nejkratší sňatek
Plánované manželství Kristýny Eiblové a Ladislava Nováka ze Zlivi u Českých Budějovic skončilo loni v září jako v americkém filmu. Kristýna místo očekávaného souhlasu se sňatkem utekla přímo z obřadní síně.
Nejdelší sňatek
Málokterý pár se může pochlubit šedesáti lety společného života. Manželům Adolfovi a Ludmile Prskavcovým z Jabkenic na Mladoboleslavsku se to povedlo. V lednu oslavili diamantovou svatbu. Za nedůležitější k zachování dlouholetého vztahu považují vzájemnou toleranci, úctu a lásku.

Hrozí vám rozvod? Test Aha! v tištěném vydání...


Autor: (red)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.