Nalezení hadi: Útočiště najdou v Praze? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nalezení hadi: Útočiště najdou v Praze?

Odborník na plazy Jiří Haleš se svým miláčkem, krajtou mřížkovanou. Jde o hada známého z Knihy džunglí, který v dospělosti dorůstá až deseti metrů.
Odborník na plazy Jiří Haleš se svým miláčkem, krajtou mřížkovanou. Jde o hada známého z Knihy džunglí, který v dospělosti dorůstá až deseti metrů.

PRAHA – První záchranná stanice v České republice specializovaná na plazy by mohla vzniknout v Praze. Podle odborníků takové zařízení chybí, přestože se zvyšuje počet nálezů těchto zvířat.


Co dělat, když najdete na ulici hada? Kam s ním? Na stole úředníků pražského magistrátu leží zajímavý návrh – záchranná stanice specializovaná na plazy. „Pro ptáky a savce existuje řada záchranných zařízení. Pro plazy, kteří potřebují zvláštní péči, žádné. Přitom stále vzrůstá počet hlášení o jejich nálezech, jen loni jich bylo 67,“ říká Karel Kerouš z České inspekce životního prostředí.

Jak by stanice, ve které by našli útočiště nalezení hadi z celé republiky, měla vypadat? „Stačí menší stavební úpravy pracoviště ochránců přírody v Ďáblicích, které by nepřesáhly sto tisíc korun,“ tvrdí Kerouš. Provoz stanice by pak podle jeho odhadů ročně stál 490 tisíc korun. V místě musí být stálý dozor, veterinární péči bude zajišťovat externí specialista.

V současné době je na pracovišti ochránců zvířat v Ďáblicích asi deset hadů, mezi nimi například i hroznýš královský. Majitel domu Jiří Haleš patří mezi nejuznávanějších odborníky na plazy. Zda se sídlo pod jeho dozorem změní v záchrannou stanici, rozhodne už brzy magistrát.


Autor: (eis)
Foto Aha!: Martin Pekárek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.