Nová Kráska a zvíře čerpá i z Mijazakiho | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nová Kráska a zvíře čerpá i z Mijazakiho

 (www.hce.cz)

Francouzský film s Vincentem Casselem a Leou Seydoux obléká tradiční pohádku do pestrého nového hávu.

Režisér Christophe Gans se rád pohybuje v historii. Ovšem zcela po svém. Když na sebe před několika lety strhl pozornost snímkem Bratrstvo vlků - Hon na bestii, představil francouzskému a posléze i globálnímu publiku legendu o krvelačné Gévaudanské bestii způsobem, který se blížil spíš hongkongským akčním filmům. Zpomalené záběry soubojů, mechanicky vylepšené meče a indiánský pomocník hlavního hrdiny, schopný používat jakési středověké kung fu možná na někoho působily nepatřičně. Soudě z návštěvnosti filmu ale Gansův styl řada diváků s nadšením přijala. 



Právě teď vstupuje do kin jeho nové zpracování pohádky Kráska a zvíře. Příběh, který vznikl už v osmnáctém století, ponechal režisér víceméně v nezměněné podobě - pouze ho historicky zasadil do období prvního Francouzského císařství. To zásadní se tentokrát odehrává spíš v rovině stylu, barevnosti a celkového výtvarného pojetí.

Do hlavních rolí obsadil dvě výrazné postavy současného francouzského filmu. Netvora, který osamoceně žije na svém zámku, ztvárnil drsně působící sedmačtyřicetiletý Vincent Cassel, známý z Černé labutě nebo Dannyho parťáků 2 a 3. Krásku, která se pokouší zlomit jeho kletbu, hraje osmadvacetiletá Lea Seydoux. Nedávno na sebe upozornila v oceňovaném a zároveň lehce kontroverzním snímku Život Adéle nebo v nejnovějším pokračování série Mission Impossible. 



První vzájemnou spolupráci si oba herci pochvalovali. „Lea v roli Krásky působí dojmem, že v sobě má ještě jistou nefalšovanou naivitu,“ prohlásil Cassel. „Velmi mi připomíná mladou Simone Signoret. Natočila jen několik málo filmů, ale už si dokázala vybudovat pevnou pozici.“ Seydoux naproti tomu připouští, že měla ze svého hereckého partnera zpočátku strach. To se ale brzy změnilo. „Většina mojí práce s Vincentem pak spočívala v tom, že jsem se snažila nesmát,“ vyprávěla Lea.

Režisér Christophe Gans se rozhodl pro natáčení v německých ateliérech Babelsberg nedaleko Berlína. „Jakmile si zvolíte natáčení ve studiu, máte jasno, že vznikne poněkud hrubý tvar,“ připouští. „Na druhou stranu veškerá prostředí, kde se film odehrává, a rozšířená pozadí si žádala použití digitálních efektů.“ Natáčelo se proto v dekoracích, které ale v drtivé většině případů doplňovalo klíčovací pozadí. Thierry Flamand, odpovědný za výpravu filmu, připouští, že ve Francii je takový styl natáčení stále poněkud neobvyklý. „V tomto případě jsme se ale kombinaci digitálních efektů a reálných dekorací nemohli vyhnout.“ A výsledek je ohromující. Kráska a zvíře je skutečným vizuálním spektáklem.



Zcela zvláštní zmínku si zaslouží kostýmy z dílny Pierra-Yvese Gayrauda, který pracoval mimo jiné na snímcích Atlas mraků, Parfém - příběh vraha nebo Tři mušketýři. Zkušený kostýmní výtvarník využil veškeré možnosti, které mu historické usazení filmu nabízelo. „Christophe Gans mi dal velkou svobodu,“ vysvětluje Gayraud. „Vznesl na mě jediný konkrétní požadavek: aby kostýmy byly elegantní, strhující, nádherné a měly bohaté barvy i textury.“ Inspiraci čerpal, dle pokynů režiséra, ze starších britských filmů Červené střevíčky a Černý narcis, ale také z animovaných snímků japonského režiséra Hajaa Mijazakiho. 

Asi nejvíc si jeho výtvorů užila Lea Seydoux v titulní roli krásné a odvážné dívky. Její postava postupně oblékne hned několik rób - odrážejí přitom nejen její osobnost, ale také vývoj, kterým v příběhu prochází. Od krajkových a bohatě zdobených na počátku až po zelenou sametovou róbu s nabíranými rukávy a vyšívaným korzetem, jehož zdobnost odráží bujnou zahradu zakletého zámku. Princ zakletý do zvířecí podoby, kterého hraje Cassel, pak obléká tmavě červený kostým s mohutným vyšívaným pláštěm.

Nová Kráska a zvíře je podívanou pro celou rodinu. Přestože jde v první řadě o úchvatný milostný příběh s krásnou hrdinkou, postava režiséra Christopha Ganse je dostatečnou zárukou toho, že bude film také plný akce, napětí a nejednoho překvapení.

Více informací o filmu naleznete na http://www.hce.cz/cz/kino/katalog/1696-kraska-a-zvire.html

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.