Zemřel mistr kresleného vtipu Jaroslav Kerles | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zemřel mistr kresleného vtipu Jaroslav Kerles

Fotografie
Fotografie (internal)

Jeho výtvarný rukopis patřil neodmyslitelně k časopisu Dikobraz. Kreslíř, karikaturista a ilustrátor Jaroslav Kerles (†74), který nakreslil přes tisíc vtipů a ilustroval desítky knih zemřel, prohrál boj se zákeřnou nemocí.

Výtvarník patřil od roku 1972 ke kmenovým přispěvatelům humoristického časopisu Dikobraz. Spolu s Renčínem, Vyčítalem, Jiřím Winterem Nepraktou a dalšími kreslíři tam přispíval až do zániku periodika. Jeho postavičky s kulatými křivkami byly nezaměnitelné.

Ilustroval knihy pro děti i dospělé. I když se narodil v Praze, domovem mu byly jižní Čechy, jichž se stal velkým patriotem. „Odešel na čundr, na který se těšil. Věřím, že mu tam bude svítit slunce, jeho kolo pošlape jako hodinky a když mu to do kopce nepůjde, zapálí si cigáro a kopec vyvede. A přitom bude přemýšlet, jaký vtip večer nakreslí. Stejně, jako to dělal „dole“,“ uvedl jeho syn Marek Kerles.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.