Rarita na statku: Ovečka, co se chová jako štěně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rarita na statku: Ovečka, co se chová jako štěně!

Když Hanku Ámu krmí, pejsci Cumla (1) a Kendy (2) nesmějí chybět. »Zachránce« Kendy (vpravo) se vždycky tváří důležitě.
Když Hanku Ámu krmí, pejsci Cumla (1) a Kendy (2) nesmějí chybět. »Zachránce« Kendy (vpravo) se vždycky tváří důležitě. (Foto Aha! – Jan Doležal )

Právě dnes jsou jí dva týdny, roste jako z vody a chodí se na ni dívat celá vesnice. Ovečka Áma se chová jako štěně, ovce jí nic neříkají a miluje psího křížence Kendyho (2), který ji zachránil před vyhladověním.

Když se ovečka před 14 dny na statku Dítě a kůň v Miskovicích u Kutné Hory narodila, na rozdíl od dalších dvou čerstvě narozených jehňátek byla malá a zesláblá. „Její matka ji podle zákonů přírody odvrhla. Nechtěla jí dát ani pít. Zkoušeli jsme jednu z našich ovcí, ale to se nepovedlo,“ vyprávěla Aha! Hana Veselá (29).

Nepomohlo krmení z kojenecké lahve ani injekční stříkačky. Áma, jak ovečku chovatelka pojmenovala, byla čím dál zesláblejší. Všichni si už mysleli, že nepřežije, když se na scéně objevil psí kříženec Kendy (2). „Začal Ámu olizovat, a tím ji vlastně probral z apatie. Já sama bych nic nezmohla, kdyby tam v ten okamžik nebyl,“ popisovala Hanka.

A stal se zázrak, mrně se prvně napilo. Má se k světu, ale ovčí chování je jí cizí. „Ovce, které na statku máme, Ámu nezajímají. Běhá za svým zachráncem a s pejsky spí v jednom pelechu,“ dodala chovatelka.



Autor:  jad

Přečtěte si
ferdinand6
28. 2. 2014 • 05:31

Vtištění-impriting je u ptáků, u savců nee . Za pratetou takhle chodil houser, kterého vypiplala.

bibijana
27. 2. 2014 • 13:44

Krásný příběh ,hlavně,aby je nechali pospolu, vždyť jsou něco jako rodina.

baronessa
27. 2. 2014 • 06:47

Kendy má právo na důležitý obličej - jen on má zásluhu na záchraně života. A že se ovečka přimkla k těm, co ji opatrují, je normální. Vtištění.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.