Agent chodec Knotek: Když ho zatkli, otrávil se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Agent chodec Knotek: Když ho zatkli, otrávil se!

Fotografie
Fotografie (internal)

V roce 1948 prchaly přes tehdy ještě nedostatečně střežené hranice tisíce lidí. Některé si vytipovala britská a americká tajná služba. Agenti prošli výcvikem a pak se vraceli do vlasti. Vytvářeli sítě informátorů, zakládali mrtvé schránky pro vzkazy, obsluhovali vysílačky. Je těžké určit, kterým agentem se scenáristé inspirovali, zřejmě šlo o mix osudů. Nejpodobnější je ale příběh Václava Knotka (1910 – 1948).

Oblíbený učitel
Zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že ho čeká dobrodružná dráha špiona. Stal se učitelem a zakotvil ve Studenci v Podkrkonoších. „Děti ho milovaly, v obci byl oblíbený. Byl ryzí vlastenec, cvičil v Sokolu, žil pro Československo,“ říkají členové fanklubu majora Zemana.
Když začala válka, přešel do odboje, přestože měl dva malé syny a věděl, že ho asi čeká smrt. Když se smyčka začala stahovat, utekl ze země, bojoval ve Francii a nakonec skončil v Londýně, tedy stejně jako seriálový Bláha. Tam působil jako expert na tajné šifry a byl členem protifašistického odboje.

Druhý útěk
Po válce se vrátil do vlasti, pracoval na ministerstvu vnitra. Komunistům ale nebyl po chuti, protože byl odpůrcem totalitních režimů, a tak ho sesadili. Dokonce na něj nasadili agenty StB. Knotek věděl, že mu hrozí zatčení. Proto v únoru 1948 znovu utekl do Londýna. Jeho manželka s dětmi, v té době už měl čtyři, za ním přijela až po několika týdnech.

V Londýně se coby agent chodec zapojil do protikomunistického odboje. Stejně jako Bláha podstoupil úpravu zevnějšku. Zatímco Bláhovi v dílu Kleště změnili podobu operativně, Knotek si pořídil »jen« speciální vycpávky ústní dutiny, aby se mu nafoukly tváře, nechal si narůst knír, dostal paruku a speciální brýle. A samozřejmě falešný pas.

Zrada a zatčení
Do Československa se dostal pěšky přes hranice. Měl důležitý úkol – setkat se s prezidentem Benešem a přesvědčit ho k emigraci. Spolupracovník ale Knotka nahlásil StB, která ho zatkla. Po převozu na vyšetřovnu Knotek rozkousl ampuli s jedem. Zemřel 16. června 1948 – dva dny poté, co se Klement Gottwald stal prvním komunistickým prezidentem Československa. Cesta k totalitě byla otevřena!

Další agenti - chodci

Josef Hasil (90)
Říkalo se mu Král Šumavy. Už jako příslušník SNB převáděl lidi do ciziny. Byl uvězněn, ale podařilo se mu uprchnout a v Německu vstoupil do tajné služby. Během kariéry mu zastřelili bratra, pozavírali příbuzenstvo. Dnes žije v Chicagu.

František Gajda (†36)
Pracoval pro americkou rozvědku, převáděl přes hranici emigranty a prováděl špionáž. V říjnu 1950 se dostal do zuřivé přestřelky s pohraničníky a byl zastřelen.

Rudolf Fuksa (†22)
Byl členem Pohraniční stráže, utekl v uniformě a se služební pistolí. Hned při první akci ve vlasti ho ale i s falešnými doklady zatkli, mučili a nakonec odsoudili a oběsili.

František Vacek (†33)
Na Štědrý den 1948 přešel do Německa a vstoupil do služeb západní rozvědky. Po návratu ho zatkla StB a poslala do vězení. Podařilo se mu utéct, dva roky se ukrýval u známých a v lesních bunkrech. Po dopadení dostal trest smrti a byl oběšen.

Autor:  jj,tos

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.