Nákup nového auta se prodraží! Škodovky mohou stát o 70 tisíc korun víc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nákup nového auta se prodraží! Škodovky mohou stát o 70 tisíc korun víc!

Auta patří mezi najvydatnější znečišťovatele ovzduší.
Auta patří mezi najvydatnější znečišťovatele ovzduší. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Evropští úředníci se rozhodli rázně řešit problém znečištění ovzduší a vůbec globálního oteplování! A začali u aut! Přijali totiž návrh zákona, který by do roku 2012 omezil množství oxidu uhličitého vypouštěného z výfuků osobních aut až o čtvrtinu! Automobilky se bouří a vyhrožují zdražením aut až o 120 tisíc!

Automobilová doprava je jedna z mála oblastí, ve které neustále roste produkce skleníkových plynů. Ty jsou hlavní příčinou globálního oteplování. Za posledních patnáct let stouply o 26 procent.

Nový emisní limit oxidu uhličitého by od roku 2012 měl mít hodnotu 130 gramů na kilometr. Ten v současné době splňuje pouze deset procent vyráběných automobilů. Jedná se zejména o menší a úspornější vozy.

Především výrobci velkých a silných aut tak budou mít velký problém. Čekají je nemalé investice do výroby motorů s lepším spalováním, které pak umožní plánované snížení emisí. Dalších 10 gramů musí automobil »ušetřit« pomocí drobných technických opatření jako je vylepšená klimatizace nebo použití ekologických paliv.

Navrhovaná opatření postihnou také mladoboleslavskou Škodovku. „Zdražení odhaduji na 40 až 70 tisíc na jeden nový automobil. Další možností by bylo odstěhování továrny dále na východ, i když teď to není na pořadu dne,“ uvedl Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto. Zákon se bude týkat všech automobilek, které prodávají svá auta v Evropě, tedy i amerických, korejských a dalších zahraničních výrobců.

Automobilky navíc v dohledné době čekají zvýšené náklady v podobě chystaného opatření na ochranu chodců. To si vyžádá nutnost vybavovat vozy novými bezpečnostními prvky a úpravou deformačních zón automobilů.

Podle tuzemských odborníků budou navrhované změny do budoucna nahrávat většímu rozšíření vozů jezdících na elektřinu či vodík, které jsou zatím výrazně dražší než vozy na benzin či naftu.

Co se všechno stane:

  • Podle připravovaného zákona EU má být zajištěno snížení emisí na 130 gramů oxidu uhličitého pomocí změn technologie motoru. Snížení na 120 gramů by měli zajistit další technické úpravy.
  • Další možností je zavedení silniční daně, která by závisela na emisích. Čím více emisí by auto produkovalo, tím větší daň by platil jeho majitel.
  • Automobilky hovoří o zdražení až o 70 tisíc korun na jedno vozidlo. U velkých automobilů s velkou spotřebou to může být až 120 tisíc.
  • Podle výrobců aut bude navrhovaná opatření povedou ke ztrátě pracovních míst, a případnému odchodu firem za levnější pracovní silou např. do Ruska, Indie nebo Číny.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.