Jak se žije lidem s morbidním příjmením? Hasička Klára Mrtvá: Já jsem živá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak se žije lidem s morbidním příjmením? Hasička Klára Mrtvá: Já jsem živá!

Klárka je živá až dost.
Klárka je živá až dost. (Foto Aha! – Slávka Červená,)

Když jste Novákovi, Červení nebo Mrázovi, jste v relativní pohodě. Ale jak se žije Mrtvým? S poněkud morbidním příjmením si rozhodně nedělá žádné vrásky Klára Mrtvá (21). 

Studentka z Dřevohostic na Přerovsku říká, že jí její příjmení už ani nepřijde. Otec Pavel (42) přitakává. „Ale když jsem chodila na základku, tak mě to strašně moc štvalo, protože mně děcka říkala mrtvolko. Když jsem se rozčilovala, strýc mi vštěpoval do hlavy, že musím naopak být na takové příjmení hrdá,“ vzpomínala Klára.

Na gymlu legrácky ustaly. Zážitek jí ale zůstal, když byla na horách. „Měla jsem dost škaredý pád. Vylekaný instruktor přisvištěl a ptal se, zda jsem živá, nebo mrtvá. Když jsem odpověděla, že oboje, tak nechápal. Netušil, jak se jmenuji,“ vysvětlila.

Když začala studovat v Olomouci sociologii a francouzštinu a první hodinu četl pedagog její jméno, vybuchla smíchy celá třída. „Devatenáctiletý brácha na tom byl stejně. Šestiletá ségra to zatím neřeší. Teď se to uklidnilo, a když, tak to beru s humorem. Říká se přece – o mrtvých jen dobře,“ smála se Klárka, která i když je Mrtvá, je živá dost.

Z mažoretky hasička
Toužila být mažoretkou, ale poplatky za stejnokroje si rodina nemohla dovolit. Deset let je tak už nadšenou dobrovolnou hasičkou a má radost z nové uniformy. Hasičem byl v obci už její děda, je i taťka s mamkou a sourozenci.

181 Mrtvých
V republice žije 181 lidí s příjmením Mrtvá/ý. Jméno je rozšířeno nejvíce na střední Moravě, mnoho rodin žije v Troubkách.

Neobvyklá příjmení
Netradičních příjmení existuje celá řada – Srala, Šulek, Pindůr, Kokotek, Švrček, Motyka, Šašek, Šlajsna, Mrskoš, Krůta, Rohlík, Vidlička, Koťátko, Svatý, Ježíšek, Prdelka, Směšná, Sprostá...
U některých lidí bývá kombinece jména a vykonávané profese úsměvná, například známý český gynekolog Karel Šuk nebo botanik Václav Větvička.

Chcete si změnit jméno?
Každý si může požádat o změnu jména nebo příjmení. Úřady je povolují zejména v případech, kdy je jméno nebo příjmení hanlivé, směšné nebo je-li pro změnu vážný důvod. V tomto případě přijde na 100 Kč, jinak na 1000 Kč.





Přečtěte si
majojo
7. 2. 2014 • 02:33

Dost se divím, že při známé pokrytecké prudérii váženého bulváru nejsou ta nemravná příjmení vytečkována!

tenerife
6. 2. 2014 • 09:23

Tchýně pracovala jako sekretářka a také dávala ráda k dobrému rozhovor:,, Dobrý den pane Mrtvý, jak žijete,hned vás přepojím na soudruha ředitele,,. Kolegyně, která zrovna procházela sekretariátem ztuhla, než pochopila o co jde. Klárce přeji ať se jí daří ve studiu.

hakari.takara
6. 2. 2014 • 07:59

Studuje sociologii... a za pár let bude na ÚP, protože s jejím oborem stejně uplatnění nenajde. Zvlášť v době, kdy je každý pátý absolvent vysoké školy a v době, kdy je v prvním ročníku Vš VÍCE přijatých STUDENTŮ, než v prvních třídách na Zš.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.