6 překvapivých způsobů, jak kontrolovat svůj hlad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

6 překvapivých způsobů, jak kontrolovat svůj hlad!

Kontrolujte svoje stravování!
Kontrolujte svoje stravování! (Profimedia.cz)

Co se týče zachování zdravého životního stylu a tělesné hmotnosti, je dostatek spánku, pitné vody a pohybu zlatým standardem. Ale někdy se můžeme snažit, jak chceme, a nemůžeme se ubránit hladu. Jak ovládnout svoje chutě 
a nesníst celou ledničku?

1.    Před jídlem snězte jablko
Jedno jablko denně udrží vaše chutě na uzdě. Podle studie časopisu Appetite se zjistilo, že lidé, kteří jedli jablko před jídlem, snědli potom o 187 kalorií méně. Nejen, že jsou jablka bohatá na vlákninu, ale také je musíte žvýkat a kousat, čímž se dříve zaplníte.

2.    Vypijte čaj a počkejte 30 minut
Ať už to jsou emoce, nuda nebo stres, mnozí z nás jedí, i když nemají hlad. Podle studie byste ale neměli sáhnout po buchtě ani chipsu, ale po černém čaji. Po jeho vypití totiž budete mít o 47 % menší chuť na jídlo. Takže předtím než popadnete svačinu, dejte si čaj a počkejte, co to s vámi udělá půl hodiny.

3.    Snídejte kvalitně!
Vynechání snídaně může znít jako dobrý způsob snížení kalorií. Ale studie ukázaly, že opak je pravdou. Díky tomu, že se ráno najíte, budete plnější celý den. Zejména když si dopřejete bílkoviny.

4.    Vybírejte ty správné potraviny
Budete se divit, ale 100 kalorií ovesných vloček vás naplní mnohem více než 100 kalorií chipsů. Trik je totiž v tom, že ovesné vločky jsou mnohem kvalitnějšími potravinami. Dopřejte si tedy jídlo bohaté na vlákninu a bílkoviny. Fazole, čočka, ořechy, brambory ve slupce, pomeranče nebo polévky udrží vaše břicho plné.

5.    Projděte se kolem domu
Místo toho, abyste sáhli po nezdravém jídle, jděte se raději projít kolem bloku. Studie zjistila, že lidé, kteří si místo čokolády dopřejí malou procházku, mají pak menší chuť k jídlu.

6.    Přivoňte
I příjemné aroma uspokojí vaši touhu. Pokud se nadechnete vanilky nebo pomerančové vůně, sníží se tak vaše chutě na sladké. Jasmín je zase spojený s menším zájmem o čokoládu, pokud se nadechnete máty peprné, budete mít celkově menší chuť na jídlo.

Autor:  ak

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.