Lence transplantace jater zachránila život: Je to časovaná bomba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Lence transplantace jater zachránila život: Je to časovaná bomba!

Lenka své děti Aničku a Ondráška miluje nade vše!
Lenka své děti Aničku a Ondráška miluje nade vše! (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Lenka Buková (32) z Teplic trpěla v dětství často angínami. Nebyl měsíc, kdy by nebyla nemocná. Nakonec jí začala selhávat játra. Lékaři přišli na to, že trpí vzácnou nemocí. Musela podstoupit transplantaci, i přes náročnou léčbu se ale stala mámou dvou dětí!

Když bylo Lence šestnáct let, odhalili viníka špatné imunity – Wilsonovu nemoc. Játra už ale měla silně poškozená, začala jí selhávat. Doktoři rozhodli, že musí ihned dostat nová, jinak zemře.
Po úspěšné transplantaci se půl roku léčila, teprve pak se vrátila do běžného života. „Transplantace člověku úplně otočí hodnoty. Dostala jsem novou šanci žít – a to vás ani nenapadne dát si třeba kapku alkoholu. Jsem strašně vděčná doktorům, že mi zachránili  život, a nehodlám jejich práci mařit,“ říká.


S novými játry Lenka může žít skoro normálně. Musí si dávat pozor na nachlazení. „Mám zvýšené riziko rakoviny. V létě se třeba nemůžu opalovat, takže chodím s dlouhým rukávem, kloboukem a brýlemi,“ vysvětluje Lenka, která se dokonce stala mámou Aničky (11) a Ondráška (7). Těhotenství proběhlo zcela bezproblémově, a mohla tak porodit dokonce přirozenou cestou.

1 játra, 2 zachráněné životy

*V minulosti játra dárce zachránila jednoho příjemce, nyní lékaři používají tzv. split metodu. Játra rozdělí na dvě části, ty pak slouží dvěma lidem. Obvykle jednomu dospělému a jednomu dítěti.

*Loni provedli v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze nejvíce transplantací za celou dobu svého působení. Celkem dostalo šanci na život 429 pacientů. Srdce získalo 50 lidí, játra 87, ledviny 282.

Kolik lidí čeká na transplantaci

*Ledvinu potřebuje 747 pacientů

*Srdce 114 nemocných

*Plíce musí dostat 57 lidí

*Pankreas potřebuje 86 pacientů

Život s novými játry
S transplantovanými játry může pacient žít desítky let. Jsou ale jako časovaná bomba, nikdy neví, kdy mu selžou a on musí dostat nová. Tělo »cizí« orgán neustále napadá a postupně ho ničí.

Co je Wilsonova nemoc?
Je to vzácné dědičné onemocnění. Projevuje se postižením jater a nervového systému. V těle nemocného chybí bílkovina, která odvádí měď z těla ven. Ta se hromadí v játrech a mozku. Pokud se včas neodhalí, může vést k selhání jater či k postupnému odumírání končetin.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.