Dlužník Pavel z Bavorova: Exekutor mi polepil i židli! Seděl jsem na ní... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dlužník Pavel z Bavorova: Exekutor mi polepil i židli! Seděl jsem na ní...

Melichovi udělali chybu, teď za ni ale tvrdě platí.
Melichovi udělali chybu, teď za ni ale tvrdě platí. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

V noční můru se pro manžele Melichovy z Bavorova změnila návštěva exekutora. Polepil jim většinu věcí v bytě a odvezl vypůjčenou televizi. Ta má i přes protesty jít v únoru do dražby.

Melichovi udělali chybu. Nabrali si půjčky, přišli o práci a přestali splácet. V exekuci přišli o dům, který se prodal za třetinu ceny. Část dluhů jim ještě zůstala. Skončili v sociálním bytě. Poslední návštěva exekutora je ale šokovala. Polepil jim téměř vše, včetně ledničky, pračky a vypůjčené televize.

„I židli u stolu, na které jsem seděl. Asi mám jíst ze země. Pokud je jíst co. Většinou koncem měsíce nemáme ani na chleba,“ popsal Pavel Melich (55).
Situace byla při sepisování majetku vyhrocená. „Říkal jsem, že nemůžu sehnat práci. On na to, ať mu jdu umýt auto. Když jsem se bránil, že pračku nám musí nechat, že ji potřebujeme k životu, tak řekl, že dřív taky pračky nebyly,“ popsal Melich.

Půjčenou televizi jim prodají
Mezi věcmi, které exekutor odvezl, byla i vypůjčená televize. „Napsali nám, že si má třetí osoba vyžádat věc zpět. Známí poslali žádost na e-mail úřednice, která dopis vyřizovala. A výsledek? Televize jde do dražby. Prý, že žádost měla být poslána doporučeně. To nikdo neřekl, a když jsem tam několikrát volala, pokaždé mi položili telefon,“ postěžovala si Jana Melichová (44).

Rada Exekutorské komory
Některé věci, např. lednička či pračka, mohou být pouze sepsány, nikoliv zabaveny a odvezeny. „Pokud jde o televizi, exekutorský úřad neeviduje žádné podání týkající se vyškrtnutí věci ze soupisu, proto na něj nemohl reflektovat. Existuje pouze záznam o tom, že povinní telefonovali a dotazovali se na vyřízení jejich e-mailu. Rada je následující. Nechť skutečný vlastník televizoru podá návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu, a to relevantní formou. Věc v dražbě dosud zpeněžena nebyla,“ řekla mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Co nelze zabavit?
Běžné oděvy, snubní prsten, zdravotnické potřeby, které povinný potřebuje vzhledem ke své nemoci, hotové peníze odpovídající dvojnásobku životního minima, domácí mazlíčky. Jde-li o podnikatele, nemůže se výkon rozhodnutí týkat věcí, které nezbytně potřebuje k výkonu podnikatelské činnosti.



Autor:  hra,lvi

Přečtěte si
janka174
31. 1. 2014 • 12:09

Toto je důsledek naší sametové revoluce. Nepřizpůsobiví nemakačenkové se mají dobře a ostatní živoří.

fjdksla
31. 1. 2014 • 11:27

Neblbni, on ještě žije?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.