Podivný případ z protialkoholní léčebny! Pacientka Helena Junková: Zavřeli mě sem neprávem, bylo to horší než kriminál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Podivný případ z protialkoholní léčebny! Pacientka Helena Junková: Zavřeli mě sem neprávem, bylo to horší než kriminál!

Helena s pětiměsíčním Honzíkem.
Helena s pětiměsíčním Honzíkem. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Dva týdny se Helena Junková (33) z Drahelčic u Prahy léčila z údajné závislosti na alkoholu v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích. Jenže prý neprávem a navíc se k ní prý personál léčebny choval nepřiměřeně! „Dostala jsem se na psychiatrii a připadala jsem si jako v kriminále. Nesměla jsem si jít zavolat, a mít u sebe mobil je zakázané.

Návštěva mohla přijít na hodinu, po ní následovala prohlídka tašek,“ tvrdí matka desetileté Helenky a půlročního Honzíka. Po »odvykací kúře« si na postup zdravotníků stěžovala. Marně, stížnost byla zamítnuta...

Jaká je verze Heleny Junkové? Do psychiatrické léčebny ji dovezla záchranka. „Pohádali jsme se s manželem. Byla jsem smutná, tak jsem vypila několik míchaných nápojů s vodkou. Nejsem zvyklá pít, alkohol si dám jen na oslavě. Za chvíli se mi udělalo špatně,“ líčí Helena den »blbec«, kdy se do léčebny dostala. Manžel jí zavolal záchranku a ta ji převezla na psychiatrii.

„Řekli mi, že ji vezou do nemocnice v Motole, ale když jsem tam volal, tak v nemocnici nebyla. Pak jsem zjistil, že je na psychiatrii,“ říká její manžel Jan Junek. „Když se mi udělalo lépe, ptala jsem se sestry, kde jsem. Řekla mi: Na protialkoholním, buďte hodná a neprotestujte,“ vypráví Helena s tím, že když požádala o možnost zavolat manželovi, byla prosba zamítnuta. „Chtěla jsem mu říct, kde jsem, doma se staral o dceru. Spojit se mi s ním podařilo až druhý den, když údržbář přišel cosi opravit a půjčil mi telefon,“ říká Helena.

„Každý musel užívat léky. Před sestrou je musíte zapít a potom ukázat ústa, jestli jste je spolkli, a také obě ruce. Po hodinové návštěvě následovala prohlídka tašek. Cigarety a mobily byly zakázané,“ vypráví Helena, která mobil do léčebny dokázala pronést. „Ukryla jsem si ho za kalhotky a na pokoji jsem natrhla polštář, kam jsem si ho schovala. Do skříně to nešlo, protože probíhaly kontroly,“ říká Helena a dodává: „Sestry bodovaly naše chování. Po získání určitého počtu bodů jsem se dostala z pětilůžkového pokoje do třílůžkového. Byla to taková odměna, furt jsem ale byla za zamřížovanými okny.“

Po dvou týdnech se manželovi paní Heleny podařilo vyjednat její propuštění na revers.


Ředitel léčebny Ivan David: Pacienty netýráme!

PRAHA – „Stížnost pacientky jsem vyhodnotil jako neoprávněnou, ke stejnému závěru dospělo také ministerstvo zdravotnictví,“ uvádí ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David.

„Jedná se o další z řady případů, kdy bývalí pacienti nebo jejich příbuzní účelově lžou, často na popud právníků specializovaných na tuto problematiku,“ tvrdí David.

Důvodem může být i to, že si lidé myslí, že na zdravotnickém zařízení vysoudí nějaké odškodné. „Pacient může fakticky beztrestně lhát, zatímco zdravotnické zařízení podléhá povinné mlčenlivosti. A dokazování, že lživou výpovědí došlo k poškození dobrého jména organizace, je u našich soudů beznadějné,“ říká David.

Jaká je tedy pravda? Psychiatrické léčebny mají stejně jako celé zdravotnictví nedostatek peněz, pacienty často léčí v nevyhovujících podmínkách. Jak se ale k nemocným chová personál léčeben? To mohou říct jen pacienti. Ozvěte se nám, třeba i anonymně, na email zdravi@ahaonline.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.