Stanislav Oškera: Měl zaplatit za neexistující auto 6280 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Stanislav Oškera: Měl zaplatit za neexistující auto 6280 Kč!

Stanislav Oškera ukazuje dopis (vlevo) a technický průkaz s termínem vyřazení vozu.
Stanislav Oškera ukazuje dopis (vlevo) a technický průkaz s termínem vyřazení vozu. (Aha! - Slávka Červená)

Výhrůžný dopis na 6280 Kč našel ve schránce Stanislav Oškera (77) ze Zlínska. Stálo v něm, že musí doplatit tzv. zákonný příspěvek nepojištěných. I přesto, že auto řádně odhlásil již loni v květnu z evidence.

„Zpočátku jsem byl přesvědčený, že je to podvod. Nebylo tam ani razítko, ani podpis,“ popisoval Oškera. Telefonicky se tak musel přesvědčit, že dopis mu opravdu poslala Česká kancelář pojistitelů (ČKP). „Text byl navíc výhružný. Pokud nezaplatíte nebo neprokážete neexistenci do 30 dnů, po lhůtě nebude možné k důkazům přihlížet. Zkouší to na lidi,“ pokračoval. Z technického průkazu plyne, že v květnu bylo auto trvale vyřazeno z evidence. Od května do září mu ale kancelář napočítala tisíce.

Reakce České kanceláře pojistitelů

„Výzvy k úhradě příspěvku nepojištěných posíláme na základě dat od pojišťoven a Centrálního registru vozidel. Pokud se obeslaný domnívá, že mu přišla výzva nedopatřením, je třeba, aby to dle instrukcí neprodleně sdělil a doložil,“ uvedl mluvčí ČKP Aleš Povr s tím, že případ Stanislava Oškery byl ukončen a muž obdrží omluvu.


Rady pro majitele aut:

*Kupujete, prodáváte auto či ho chcete dočasně vyřadit z evidence? Nesmí zůstat ani den bez zaplacení povinného ručení.

*Když např. prodejce ukončí pojištění k určitému datu a vy auto nově pojistíte až o čtyři dny později, musíte nedoplatek uhradit.

Vyrábějí dlužníky?

Pokud vám vznikne nedoplatek, ihned uhraďte. Z několika desítek korun může být tisícový dluh. A nečekejte, zda budete k platbě vyzváni. Ví to i majitelka vozu, která ho odhlásila z evidence až několik dní po uplynutí pojistné doby povinného ručení. Měla zaplatit 350 Kč, v ČKP jí dle serveru novinky.cz řekli, že dostane k zaplacení výzvu. Ta přišla po necelém roce. Částka zněla na 13 280 Kč za 262 dní nepojištěného provozování vozidla plus náklady řízení.

Máte podobný problém? Napište na e-mail: aha@ahaonline.cz nebo SMS 725 92 92 92.

Autor: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.