Číňané vyzráli nad smogem: Promítají východ slunce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Číňané vyzráli nad smogem: Promítají východ slunce!

Před obří obrazovku se chodí »nabít« tisíce lidí.
Před obří obrazovku se chodí »nabít« tisíce lidí. (EPA a ara)

Čínu po čase opět zahalila extrémní smogová peřina. A protože štiplavá, smrdutá a vše zahalující »mlha« ohrožuje nejen lidské zdraví, ale i psychiku, rozhodly se úřady ve velkých městech promítat na obřích obrazovkách východ slunce, aby se Číňané z neustálého šera nepomátli!

V Pekingu dosáhla koncentrace toxických částic ve vzduchu úrovně 670 mikrogramů na metr krychlový. Normální hodnota přitom nemá přesáhnout 300. Mrakodrapy ze vzdálenosti několika desítek metrů mizí za neprůhlednou clonou.

A bude hůř!
Lidé jsou tu na smog sice zvyklí, přesto brblají. „Poslední tři roky je to čím dál horší, hlavně v zimě...,“ krčí bezradně rameny pan Čang, který se podobně jako tisíce dalších obyvatel Pekingu pravidelně chodí »nabít« ke gigantické obrazovce na náměstí náměstí Nebeského klidu.

Bez roušky ven nikdo nevyjde.

Lepší než nic
Na té jsou v těchto dnech místo obvyklých reklam k vidění záběry vycházejícího slunce. „Je to lepší než nic,“ usmívá se Čang. „Letos má být zakázán provoz aut, která zásadně znečišťují vzduch, ale myslím, že se nic nestane. Spíš bude ještě hůř,“ dodává.

Autor:  štš

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.