Nový občanský zákoník: Tetování bez souhlasu rodičů od 14 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nový občanský zákoník: Tetování bez souhlasu rodičů od 14 let!

V tomto roce nás čekají velké změny.
V tomto roce nás čekají velké změny. (Profimedia.cz, scom )

Chce si vaše čtrnáctileté dítě nechat udělat tetování přes celá záda a vy jste proti? Od prvního ledna máte smůlu. Podle nového občanského zákoníku má dítě starší 14 let právo si o těchto věcech rozhodovat samo.

Tetování nebo náušnice kdekoliv na těle... I to je jedním z nových práv dětí, která platí od začátku letošního roku. Pokud rodiče na zákazu budou trvat, spor se může dostat i před soud.
Velkou změnou je i to, že dítě od 16 let může po rozhodnutí soudu získat svéprávnost a může i podnikat. Tvůrci zákona tím zohlednili například mladé počítačové »mágy«, kteří si dokáží někdy velice slušně přivydělat třeba programováním či tvorbou internetových stránek.

Co všechno se změní

*Zákon mění některá pravidla týkající se starších dětí. Místo úplné závislosti na rodičích budou moci teenageři rozhodovat o více věcech sami a být více samostatní.

*Mladistvý může už v 16 letech získat svéprávnost. Pokud prokáže, že je toho schopný, může se o sebe sám starat, obstarávat si veškeré své záležitosti a dokonce i podnikat.

*Od věkové hranice 14 let si může teenager nechat udělat například tetování nebo piercing bez ohledu na to, jestli se to jeho rodičům líbí, nebo ne.

*Dítě si od 12 let může zvolit, se kterým z rodičů chce po jejich rozvodu žít, a soud je povinen brát na toto rozhodnutí zřetel.

*Od 12 let musí dítě dát souhlas s případným osvojením/adopcí.

*Osvojitel je povinen dítě informovat o tom, že bylo osvojeno, nejpozději do začátku školní docházky.

Autor:  rvs

Přečtěte si
ivannavratil386
7. 4. 2018 • 14:58

Tak to by si rodiče měli dát s výchovou opravdu záležet, aby to jejich děti pak nelitovaly. Naše Amálka měla v tomhle naštěstí rozum a piercing si nechala udělat až někdy ve dvaceti, což mi přijde jako dostatečný věk na to, aby věděla, co chce. Zrovna jsem jí s druhou dcerou objednával nějaké náušnice z https://www.piercing-factory.cz/cs/ , tak pokud byste sháněli, doporučuji.

sabinka.ko...@...
1. 2. 2017 • 19:11

Platí ten zákoník stále? Je to vůbec pravdivé?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.