Dnes je Světový den pálivého jídla: 5 tipů proč jíst chilli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dnes je Světový den pálivého jídla: 5 tipů proč jíst chilli!

Papričky jsou zdravé.
Papričky jsou zdravé. (scom)

Papričky pálí jako čert, ale dokáží zbavit všemožných neduhů nebo chutě na sladké. A pozor, můžete si jimi okořenit sexuální život! Dnes má pikantní jídlo svůj den, tak proč si ho nedopřát třeba na oběd?

1. Bojuje s nemocemi
Papričky obsahují kapsaicin, který například chrání proti rozvoji nádorových onemocnění. Taky snižuje hladinu špatného cholesterolu a omezuje tvorbu tukových usazenin v tepnách. Ředí i krev a předchází tak vzniku trombózy, srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Masti s obsahem chilli se využívají k léčbě revmatismu.

2. Pomáhá hubnout
Ostré chilli papričky dokážou »nakopnout« metabolismus až o 25 %. Přijatou potravu pak spálíte mnohem rychleji a riziko, že přiberete, se snižuje. Ostré jídlo taky zahání chuť na mlsání, a to zvláště tučných, slaných a sladkých pokrmů.

Video se připravuje ...


3. Snižuje bolest
Ostrá chuť ovlivňuje i vnímání bolesti. Pokud začne být pálení v ústech nesnesitelné, spustí organismus poplach. Stejně jako při těžkém poranění produkuje více endorfinů, které vyvolávají euforickou náladu. Ostré jídlo působí v tomto okamžiku jako droga navozující pocit štěstí.

4. Zlepšuje sex
Chilli papričky jsou považovány za přírodní afrodiziakum díky schopnosti kapsaicinu stimulovat krevní oběh a tím prokrvit tělo. Prokrvením pohlavních orgánů se následně zvyšuje jejich citlivost. Po požití pokrmu obohaceného o chilli papričky taky dochází ke zlepšení potence.

5. Posiluje imunitní systém
Chilli papričky obsahují vitaminy A a C, karoten B, z minerálů draslík a vápník. Hřejivé a povzbuzující účinky chilli papriček se používají taky při nachlazení.  Američtí vědci zjistili, že nosní sprej z papričky potlačuje zánět v nosních dutinách a léčí tak chronickou rýmu.

Jak jíst pálivé?

*Určitě opatrně, nezapomínejte omáčku zajídat přílohou.

*V průběhu jídla nepijte! Kapsaicin je olejová látka a vodou či pivem se jen rozšíří.

*Pocit pálivosti pomáhá zahnat zajedení chlebem, rýží... Vsadit můžete i na mléko.

 Víte, že...

...chilli paprička byla součástí jídelníčku lidí již kolem roku 7500 před Kristem?

...první Evropan, který chilli ochutnal byl Kryštof Kolumbus?

...čím jsou chilli papričky menší, tím ostřejší a intenzivnější mají chuť?

Autor:  efr

Přečtěte si
denia
16. 1. 2014 • 10:58

Pokud si dáte chilli papričku,víte,že vás bude pálit pusa,takže to zajíte chlebem,ale chybí mi rada jak zabránit další den tomu pálení na druhém konci trávicího traktu? Kapsaicin neošidíš.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.