Nevyplacené dávky ženou lidi do bídy! Helena s dcerou Sofinkou: Nemáme za co jíst! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nevyplacené dávky ženou lidi do bídy! Helena s dcerou Sofinkou: Nemáme za co jíst!

Zoufalá Helena se za svou situaci stydí, jiné východisko nemá.
Zoufalá Helena se za svou situaci stydí, jiné východisko nemá. (Foto Aha! – Martin Pekárek, )

Helena (42) s dcerkou Sofinkou (6) si sáhly na dno. Už několikrát. Nyní kvůli sociálním dávkám, které jí už dva týdny nepřišly na účet, nemají s dcerou co jíst. Už více než tři týdny! A nikoho to nezajímá...

Helena s dcerou žijí už tři roky samy, Sofinčin otec na sebe má řadu exekucí a na dceru pošle pětistovku jednou za čas.
Helena po mateřské práci nesehnala, zachraňovaly ji pouze brigády. V té době navíc zasáhla tvrdá ruka osudu.
„Zjistili mi roztroušenou sklerózu, takže hledat práci je mnohem složitější,” popisuje. Tak jednou za půl roku se najednou přestane hýbat a skončí na kapačkách. Když u pohovoru přizná, že není stoprocentně zdravá, všichni obrátí a stálou práci nedostane.


Začarovaný kruh

Nezbývalo jí proto nic jiného, než se zaregistrovat na úřadu práce. Dohromady má i s příspěvkem na bydlení necelých 13 tisíc korun. Jenže z účtu jí pravidelně odchází 11 tisíc. „Když nepřijdou peníze, nemůžu zaplatit družinu. A když mi holku nikdo nehlídá, nemůžu jít do práce,” popisuje Helena, která tak má problém si alespoň něco přivydělat.

Dávky nechodí
Nyní jí sociální dávky nepřišly déle než tři týdny. „Furt slibují, že to přijde, ale zatím nic. Musím si půjčovat po známých, jinak bychom neměly ani za co jíst,” stěžuje si Helena, která je momentálně v mínusu deset tisíc.

Nepřišly vám dávky? Můžete pro ně na úřad!
„Všechna data už máme a v současné době dotékají do pracovišť v regionech,“ řekla Aha! mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.
V případech nouze, kdy by lidé neměli například na jídlo, mohou dostat peníze na ruku. „Člověk může přijít na kontaktní pracoviště, a pokud bude mít nárok, bude mu na místě dávka vyplacena,“ dodala Beránková.

Přečtěte si
jakeline
26. 1. 2014 • 06:35

Lidé chtěli kapitalismus tak ho mají nelíbila se jim totalita že měli jistou práci i pravidelný příjem ted to mají sympatizanti tohoto systemu lepší nepřejídají se aspon nemají vysoký cholesterol když nemají co jíst i to má své vyhody.

jakeline
26. 1. 2014 • 06:32

Lidé chtěli kapitalismus tak ho mají nelíbila se jim totalita že měli jistou práci i pravidelný příjem ted to mají sympatizanti tohoto systemu lepší nepřejídají se aspon nemají vysoký cholesterol když nemají co jíst i to má své vyhody.

vykutalena.vdova
16. 1. 2014 • 07:03

To je ale přece v kapitalismu normální, ne??? Není žádné právo na práci ani na bydlení.....Máme svobodu..dělej si co chceš, chcípni si kde chceš...

anezat
15. 1. 2014 • 12:25

No já nevím, ale takových lidí jsou spousty a nelezou do bulváru. Nikdo tu za nic samozřejmě nemá zodpovědnost a exekutoři se z těchto případů čím dál víc pakují, protože parlament proti nim nezakročí včasným schválením patřičných zákonů. Smutné. Jediná obrana - nechat se vyfotit v bulváru a aspoň tak dát o sobě vědět. A to paní ví moc dobře. Pak se najednou najdou lidé, kteří něco pošlou a nic za to nechtějí.

fjdksla
15. 1. 2014 • 11:55

Víte, b.r.s.a., háček je v tom "za komunistů". Měla jste zajištěnou práci a plat. Kdybyste onemocněla roztroušenou sklerózou jako paní Helena, dostala byste invalidní důchod, který by vám pravidelně chodil. Kdybyste byla rozvedená a ex neplatil, šel by si sednout do báně a na alimenty by musel vydělat tam. Jak se vám žilo, si dovedu živě představit, protože jsme to prožili taky- matka ovdověla, když nám bylo 3 a 5 let. Vůbec to nebylo jednoduché, žili jsme tak, jak i vy- skromně, ale nikoli bídně. Základem ale byla jistota práce. Nelze srovnávat nesrovnatelné. Podmínky se velice změnily, a v tomhle směru bohužel k horšímu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.