Hubneme s Aha!: 10 zdravých potravin, které chutnají prostě skvěle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hubneme s Aha!: 10 zdravých potravin, které chutnají prostě skvěle!

Co takhle zkusit pohanku?
Co takhle zkusit pohanku? (Foto: ara)

Existují potraviny, se kterými při dietě nemůžete šlápnout vedle. Chutné, zdravé, účinné. Pojďme se inspirovat…

1.    Avokádo – do salátu místo oleje, i samotné. Avokádo je komplexní potravina, nízkokalorická, má vysoký obsah omega-3, není to 100% tuk, na rozdíl od oleje, obsahuje i další nutriční látky jako enzymy, vitamíny a dostanete ho v každém supermarketu.

2.    Kustovnice čínská (goji) - místo popcornu k televizi. Jedna z nejvýživnějších plodin na planetě, málo cukru, vysoký obsah vitamínu C, vysoký obsah železa, bílkoviny. Má méně cukru než například rozinky, je to silný antioxidant, výborná proti překyselení organismu. Je dostupná v běžných obchodech.

3.    Lněné semínko - do jogurtu nebo to tvarohu při snídani, nejlépe čerstvě namleté a přimíchané. Vysoký obsah vlákniny, vyšší než u žitných otrub. Vysoký obsah omega-3 kyselin, používá se i k detoxikaci a navíc je běžně k dostání.

4.    Pickles - kvašené zelí má velké množství vitamínů C, B1, B2, B6, K2, enzymů, obsahuje minerály - hořčík, draslík, fluor, dále laktobacily a kyselinu mléčnou.

5.    Datlový sirup – skvělé sladidlo místo cukru. Neobsahuje sacharózu, pouze glukózu a fruktózu, není rafinovaný, je čistě přírodní. Seženete ho v prodejnách zdravé výživy.

6.    Pohanka – není to obilnina, ale bylina (pseudoobilnina), neobsahuje lepek, nemusí se tepelně upravovat, neničí se vitaminy (stačí máčení, klíčení), může z ní být mouka, naklíčením stoupá nutriční hodnota, pomalu uvolňuje energii a má tedy nízký glykemický index.

7.    Raw čokoláda – protože všichni si chceme občas pochutnat. Obsahuje pouze nepražené kakao, kakaové máslo a sirup z agáve. Neobsahuje sacharózu, rafinovaný cukr, ani žádná další aditiva. Působí jako antioxidant, má také nízký glykemický index. Zdravé mlsání nabízejí prodejny zdravé výživy a biopotravin.

8.    Tempeh – tradiční fermentovaná asijská potravina, jedna z mála sojových potravin, která je zdravá. Je ideálním zdrojem bílkovin do odpoledních a večerních jídel, obsahuje enzymy a fitoestrogeny. Dámy pozor, tlumí symptomy menopauzy.  Doplňky pro přípravu tempehu se prodávají k mnoha domácím pekárnám, tempeh seženete v prodejnách biopotravin.

9.    Divoká (indiánská) rýže – má vysoký obsah bílkovin, minerálů, nízký glykemický index, není to ve skutečnosti rýže, ale semínko trávy, nemusí se ani tepelně upravovat, stačí máčet. Prodává se buď ve směsi s běžnou rýží, nebo samostatně.

10.    Mungo klíčky – ideální v kombinaci s obilninou nebo rýží, či do salátu. Jsou zdrojem bílkovin a přitom nejsou kalorické.  Jsou k dostání čerstvé i naložené jako salát.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.