Zdražení potravin až o 8 procent: Kolik utratí důchodci za jídlo na víkend? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdražení potravin až o 8 procent: Kolik utratí důchodci za jídlo na víkend?

KAREL VAŠEK (70), JIHLAVA
KAREL VAŠEK (70), JIHLAVA (Foto Aha! – Jitka Pecharová, Jana Ulrichová, Kateřina Moravcová, Martin Přibyl, Zbyněk Schnapka, Ivana Žáková, Jiří Čada, Jiří Krušina, ara)

Až o osm procent zdraží podle výrobců během několika týdnů potraviny v Česku (Aha! již informovalo), jejich slova potvrzuj i supermarkety. Už nyní ale rozpočty českých rodin jedou nadoraz, nejhůře jsou na tom senioři! Místo velkých nákupů si už nyní mohou za měsíční penzi dovolit jen to nejnutnější. Někteří už nyní vybírají i popelnice!

Anketa Aha!: Ptali jsme se důchodců: Za kolik nakupujete na víkend?

Věra Lapošová (63), Karlovy Vary

„Už teď těžce vyjdu s penězi, natož až zdraží. Vybírám si slevy v letáčkách a rozmýšlím, jestli to vůbec potřebuji. Dokonce si vařím chlebovou polévku, za pár korun.“

Nákup: Chléb, dva sladké bochánky, kefír, levný sýr, coca cola light v plechu, mandarinky a deník Aha!.

Celkem:115 Kč, nákup na víkend.

Vladimír Miko (74), Březno u Loun

„Tohle mi musí stačit na víkend. Většina z toho je v akci, nebo před koncem trvanlivosti. Víc si prostě nemůžu dovolit.“

Nákup: Dva 100gramové balíčky salámu Gothaj, hermelínová pomazánka, mandarinky, sušená smetana do kávy, piškoty, sladkosti a výtisk Aha!.


Celkem:101 Kč, nákup na víkend.

Jan Novák (64), Hradec Králové

„Mám důchod 5000 korun a po zaplacení nájmu mi moc nezbyde. Týdně musím na nákupy potravin vyjít asi se stovkou. Kupuju staré pečivo na krmné účely a dokonce občas vybírám popelnice.“
Nákup: 10 rohlíků, knedlík, koláč.

Celkem: 23 Kč, nákup na čtyři dny!

Josef Putnoki (82), Bohumín
„Kupuji ty nejlevnější věci. Dostávám jen pět tisíc korun. Žiju v bytě se synem a třemi vnoučaty. Kupuje mi i jídlo, jinak bych nevyžil. Letos mám důchod vyšší o směšných třicet korun!“
Housky, sardinky, čínská polévka, oplatky, toaletní papír, špagety a alpa.
nákup na víkend.

Nákup: Celkem: 99 Kč,

Jaroslav Kopejko (57), Plzeň

„Nákup je pro mě a manželku tak na polovinu týdne. Zatím s penězi ještě vyjdu, přivydělávám si jako vrátný. Ale až zase zdraží, koupím si toho méně. Člověk aby se z toho za chvíli zbláznil.“

Nákup: Minerálky, cherry rajčata, kuřecí čtvrtky, banány, brambory, toaletní papír, vajíčka, smetana, hořčice, chléb, dva obložené chlebíčky, sklenice kyselých okurek.
Celkem: 998 Kč, nákup na pět dní.

Autor:  et

Přečtěte si
jakeline
5. 11. 2016 • 10:50

Musim si rozlozit penize na cely mesic poplatit najem a jeste usetrit mam 4vnoucata maji jmeniny narozeniny apod.musi me vyjit i na to vzdy vyjde!

Inka
10. 2. 2014 • 08:23

Inka
10. 2. 2014 • 08:22

...to nemyslíte vážně ! Jsem v inv. důchodu, je mi 55 let a nikdy, nikdo mne nedonutí žadonit a žebrat. Pobírám 4123,- a žiju !!! To mám jako poprosit někoho majetného, aby místo dovolené mi zaplatil nájem, místo kadeřníka mi koupil maso...? Ostuda by mne fackovala. Důchodce nemá proč nevyjít. Pokud obývá velký byt, ať ho vymění. Pokud ho drží pro vnoučata, ať rodiče přispívají. Já to mám taky moc těžké, léky, hospitalize, reoperace...žiju skromně, snažím si přivydělat brigádou na zkrácený úvazek ( jsem SŠ ), vyměnila jsem prostorný byt za maličký. Ale hrdě se vždy můžu podívat všem v okolí do očí.

Inka
10. 2. 2014 • 08:15

TIP !!! Střelničná, Praha 8 - Kaufland trafika. Ano, bydlím tam a věřte, že jsem pravidelně znechucená, až zhnusená pláčem důchodců, jak nemají na chléb, mléko...a budou vybírat popelnice. Stačí se na chvíli postavit k dané trafice a budete koukat !!! Co důchodce, včetně žen, to nákup : Karton cigaret, plná sportka, zapalovač, křížovky, TV program, noviny... poté popadnou francouzkou hůl, vyjdou ven, zapálí si cigáro a pajdavým, zadýchaným krokem vykračují k domovu...ano, taková je realita !!!

frannes
24. 1. 2014 • 19:40

Zkusím také něco k tomuto tématu napsat,ty příklady co uvádíte jsou nesmyslné , když chce někdo šetřit Coca Cola ,chlebíčky ,biopotraviny, předplatné bulváru asi každý oželí, nutno nakupovat v akcích , cenově se zdá nejlacinější Penny Market,využívat mrazáku.Bohatí by měli se snažit ve svém okolí najít potřebné, svým způsobem je adoptovat, podat jim pomocnou ruku, někdy stačí zaplatit nějakou složenku, nájem,za potřebné nepovažuji notorické nemakačenka, drogově závislé, alkoholiky, hráče automatů a práci se vyhýbající bez důvodu, ještě lepší je dát lidem možnost vydělat nějakou korunu třeba prací na domu, zahradě, něco natřít , uklidit.Peníze které někdo bez mrknutí oka dá za kadeřníky, oblečení a další ,mohou někoho zachránit z počínající dluhové pasti .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.