Nový občanský zákoník: Zbavení svéprávnosti nanejvýš na tři roky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nový občanský zákoník: Zbavení svéprávnosti nanejvýš na tři roky!

V tomto roce nás čekají velké změny.
V tomto roce nás čekají velké změny. (Profimedia.cz, scom )

Větší ochrana duševně nemocných lidí. To slibuje nový občanský zákoník, který platí od letošního 1. ledna. Zbavit někoho svéprávnosti bude složitější a rozhodnutí nově nebude platit navždy, ale maximálně na tři roky.

Ochránit duševně nemocného člověka před podvody a zneužitím. To je důvod, proč existuje instituce zbavení svéprávnosti, o kterém rozhoduje soud na základě odborných lékařských posudků. Dotyčný pak nemá právo o čemkoliv sám rozhodovat, jeho podpis nemá váhu. O veškeré jeho záležitosti se stará určený opatrovník, často úředník.


Podle odborníků ale pacienti někdy přicházeli o osobní práva, aniž by to bylo nezbytně nutné, navíc bez důkladného lékařského vyšetření. Nesvéprávnost trvala »na dobu neurčitou«, často do konce života. To všechno nyní nový občanský zákoník změnil, soudy by měly k nemocným přistupovat individuálně a citlivěji, zbavení práv navíc už nemusí být úplné.

Co všechno se změní

*Zbavit svéprávnosti bude člověka možné nanejvýš na tři roky, pak bude znovu rozhodovat soud.
*Místo úplného zbavení svéprávnosti bude nemocný pouze omezen v některých právech, podle toho jak rozhodne soud. Nebude moci například podepisovat smlouvy, ale jinak bude žít, starat se sám o sebe bez omezení.

*Soud by měl respektovat rozhodnutí nemocného o tom, kdo by mu měl dělat opatrovníka. Ideálně by to měl být někdo z blízkých příbuzných.

*Pacient, jehož zdravotní stav se zhoršuje, může sepsat tzv. předběžné prohlášení v případě nemoci, kde určí, jak by se s ním v budoucnu mělo zacházet. Případně si i navrhnout opatrovníka.

*V Česku žije 35 000 lidí zbavených svéprávnosti, všechny bude muset nyní soud do tří let znovu přezkoumat. Pokud to nestihne, lidé svéprávnost znovu nabudou.

*Zákon posiluje možnosti tzv. komunitní péče, kdy pacient žije doma a stará se o něj asistent. Méně duševně nemocných by tak mělo končit v ústavech.

Autor:  rvs

Přečtěte si
repro
9. 1. 2014 • 09:54

NANEJVÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍŠ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Je tohle možné? Koho to tam zaměstnáváte? Negramoty?

baronessa
9. 1. 2014 • 07:52

Hlavně že je svéprávná redakce Za den udělají nanejvíš sem tam hrubky v titulku.

pinpin
9. 1. 2014 • 07:29

Bože, co ta HRUBKA .......?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.