Nový občanský zákoník: Podívejte, co všechno se mění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nový občanský zákoník: Podívejte, co všechno se mění!

V tomto roce nás čekají velké změny.
V tomto roce nás čekají velké změny. (Profimedia.cz, scom )

Češi pozor! Od 1. ledna nového roku platí nový Občanský zákoník. Aha! vám přináší nový seriál, ve kterém bude ve spolupráci s odborníky jednotlivé změny přehledně a podrobně představovat. Mění se mnoho věcí, které se nás dennodenně týkají.

Ať jde o pronajímání bytů a domů, uzavírání smluv, řešení rozvodů a závětí, placení dluhů nebo předčasná svéprávnost… To vše jsou věci, které nový zákoník od základu mění.

Nový Občanský zákoník by podle svých tvůrců měl odebírat státu roli »všemocného kontrolora« a občanům přiznávat více práv, ale i zodpovědnosti. Ty slabé by měl ve větší míře chránit. „Nový zákoník staví na ochraně a důstojnosti člověka. Říká, dělejte si co chcete, ale neškoďte druhým,“ popsal hlavní tvůrce zákoníku, profesor Karel Eliáš. Nový zákoník nahrazuje ten, který v Česku platil od roku 1964 a dosud býval pouze novelizovaný.

Předčasná svéprávnost
Dítě může v šestnácti letech získat předčasnou svéprávnost, pokud před soudem prokáže, že je schopno se samo živit. Může vést bankovní konta, nebo si brát úvěry. Měla by to být šance pro týrané děti, které chtějí uniknout z dosahu svých rodičů, nebo pěstounů.

Práva nájemců bytů
Pronajímatel může zvýšit cenu pronájmu na tržní hodnotu, a to až o dvacet procent během tří let. Nájemce může dostat výpověď jen za podmínek, výslovně stanovených zákonem. Psa může mít v bytě bez toho, aby musel pronajímatele žádat o svolení.

Uzavírání smluv
Podnikatel nesmí spotřebitele výrazně znevýhodňovat. Dodatky smluv navíc nesmí být nesrozumitelné pro lidi bez právnického vzdělání. »Oblbnout« klienta žádajícího například o úvěr by mělo být výrazně těžší.

Zbavení svéprávnosti
Člověka již není možné trvale zbavit svéprávnosti, jako to platilo doposud. Způsobilost k právním úkonům může být pouze omezena, a to nejvýše na dobu tří let.



Dědické řízení
Zákoník zásadně mění podmínky dědického řízení. Takzvaní nepominutelní dědici, tedy přímí potomci zesnulého, mají stále nezpochybnitelný nárok na podíl z dědictví. Nově ale jen v omezeném množství, stanoveném zákonem. Zůstavitel má nárok klást si podmínky, za kterých dědici jeho majetek získají.

Rodičovství a adopce
Otec může popřít otcovství až do šesti let věku dítěte, místo dosavadních tří. Pokud je dítě adoptované, musí ho osvojitel nejpozději do začátku školní docházky informovat o tom, že bylo osvojeno. Zákon nově umožňuje i osvojení dospělé osoby.

Ohrožení rodiny
Vlastník nemovitosti nesmí rozhodnutím o majetku ohrozit chod rodiny. Bez souhlasu druhého z manželů nesmí nemovitost prodat, nebo zastavit. Po rozvodu nesmí expartnera s dětmi vystěhovat bez zajištění náhradního bydlení.

Vlastnictví pozemku
Majitel nemovitosti musí být zároveň i majitelem pozemku, na kterém budova stojí. Pokud tomu tak není, dojde ke sloučení vlastnictví postupně na základě předkupního práva.

Náhrada újmy
Náhrada za ublížení na zdraví nebo usmrcení nebude už určována podle tabulek, ale podle rozhodnutí soudce. Při poškození věci s citovou hodnotou má poškozený nárok na vyšší odškodnění, než je pouhá hodnota věci.

Zkažená dovolená
Klienti cestovních kanceláří mají větší možnosti, jak se bránit. Pokud jim cestovka dovolenou naruší nesplněním podmínek, vymáhat mohou nejen vrácení peněz za dovolenou, ale i náhradu nemajetkové újmy.

Přečtěte si
belaa
2. 1. 2014 • 09:18

tak aby to bylo k necemu.jinak aby si clovek koupil knihu.a cetl a cetl.-porad dokola

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.