Co gurmán musí vědět, než se začne cpát: Jak si dát do trumpety a nepřibrat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Co gurmán musí vědět, než se začne cpát: Jak si dát do trumpety a nepřibrat?

Cpát se můžete, ale musíte vědět jak!
Cpát se můžete, ale musíte vědět jak! (Foto: Profimedia.cz, koláž Ahaonline.cz)

Vánoční čas z hlediska životosprávy skýtá hned několik nebezpečí. Začíná to pečením cukroví, kdy při samotné výrobě ochutnáváme. Následují večírky, na kterých se často stoly prohýbají pod tíhou jídla a alkohol je všudypřítomný společník. Pro samý společenský život máme málo pohybu. A přejídání o svátcích a na Silvestra je bohužel už tradicí…jak předejít potížím vám poradí Mgr. Zuzana Šafářová, výživová poradkyně

Posedáváme celé dny, pořád se něčím krmíme, popíjíme sladké nápoje a na zdraví si přiťukáváme nejrůznějšími tekutými »životabudiči«. A jelikož se žádná hospodyně nechce nechat zahanbit, tak nás při návštěvách zahrnují celou řadou nejrůznějších pochutin. A teď tomu odolejte… Co dělat, abychom Vánoce přežili a nemuseli po svátcích koupit nové, o velikost větší, kalhoty?

1. V jídle dodržujte pravidelnost, jezte ideálně každé 2,5 až 3 hodiny. Když vyhladovíte, následně sníte mnohem více než je zdrávo. A budete instinktivně sahat po rychlých cukrech, obsažených ve sladkostech. Organismus tak reaguje na pokles hladiny cukru v krvi. Proto neberte půst úplně vážně. Zobejte ovoce, zeleninu.

2. Jezte pomalu a sousta pořádně rozkousejte. Po cca 15 až 20 min přichází do mozku signál, že jsme dostatečně nasyceni. Pokud sníme jídlo rychleji, tyto signály nepřijdou a přejíme se.

3. Nemusíme nutně vše dojídat. Určitě to znáte, máte na návštěvě pocit, že nedojíst je neslušné. Oprostěte se od toho, když budete syti, poděkujte a přiznejte, že na vás porce byla velká. 4. Nestresujte se a upečte tento rok méně cukroví či menší počet druhů. Většinou pak každý rok řešíme co s nadbytkem, kdy navíc další příděly dostáváme od rodin a přátel.

5. Jste-li na rautu, vybírejte zdravější varianty. Pokud nechcete příliš mnoho sníst, dejte si před jídlem zeleninový salát. Částečně vás to zaplní a nebudete mít tendenci se následně přejíst. A buďte gurmáni. Klidně ochutnejte více dobrot, ale jen v malilinkatých porcích.

6. Nachystejte si doma do misek k zobání místo nezdravých brambůrků různé oříšky, pokud možno »natural«, tedy nepražené a nesolené. Raději se vyhněte typu burské a para, jsou příliš tučné a často bývají žluklé. Moderní jsou zeleninové chipsy. Mohou se tvářit jako zdravější varianta, ale dejte pozor na smažené, příliš solené a především ty s obsahem glutamátu sodného. Sledujte složení výrobků.

7. Naaranžované sladkosti a cukroví láká k neustálému pojídání. Volte alespoň částečně ovoce. Můžete ho zatraktivnit tím, že ho namočíte do čokolády. Ideálně kvalitní a s vyšším obsahem kakaa. U čokolády platí přímá úměra – čím dražší, tím kvalitnější. Pro levné je typické málo kakaa a nekvalitní tuky. Čokoláda s obsahem 75 % kakaa a více je vhodná i v redukci tělesné hmotnosti. Pro děti můžete z ovoce vyřezat různé tvary či na talíř připravit obrázky z kousků ovoce. Ovoce lze mlsat i v sušené formě.

8. Při přípravě jídel omezte zvláště dlouhé smažení a preferujte vaření, pečení, přípravu v páře, popř. rychlé restování. Pokud už smažíte, vyměňujte na pánvi olej a pokrm osušte od oleje v ubrousku.

9. Pokud už pijete alkohol, volte ideálně suché bílé víno a opravdu hodně alkohol zapíjejte vodou.

10. Minimalizujte konzumaci coly a sladkých limonád. 50 % příjmu tekutin by měla tvořit voda (neperlivá), dále jsou vhodné zeleninové a ovocné šťávy, mošty, které si hodně nařeďte vodou a ovocné čaje. Zelený a černý čaj stejně jako káva dehydratuje a nejsou vhodné na uhašení žízně.




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.