Jak ničí Vánoce vaše mazlíčky: Co dělat, aby přežili svátky ve zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jak ničí Vánoce vaše mazlíčky: Co dělat, aby přežili svátky ve zdraví!

Nepřekrmujte svého pejska.
Nepřekrmujte svého pejska. (– Profimedia.cz, ara)

Chcete o Vánocích přilepšit svému psovi a kromě jeho stravy mu dát i něco z lidského jídelníčku? Tak pozor, abyste mu víc neuškodili! Jsou potraviny, které jeho zdraví vysloveně ohrožují!

Sladkosti
Působí psům velké problémy. Součástí bonbonů, pečiva, sušenek, tedy i vánočního cukroví, je totiž xylitol, který jim výrazně zvyšuje hladinu inzulinu. Následně může poklesnout hladina cukru v krvi, a to vašeho miláčka ohrozí na životě.

Čokoláda
I malý kousek mléčné čokolády se může stát zabijákem. Obsahuje kofein a theobromin, které psi nedokážou vyloučit tak jako člověk. Ještě nebezpečnější je čokoláda na vaření, protože má vyšší obsah kakaa. Podle veterinářů stačí desetikilového psa zabít pouhých 90 g této pochoutky.

Lidská strava
Koření, kterým si jídlo ochucujeme, jeho žaludek nesnáší. Navíc psovi, který žere lidskou stravu, přestanou chutnat granule. Pokud mu vaříte, pozor na teplotu krmení. Mělo by mít pokojovou teplotu, takže mu nikdy nedávejte jídlo přímo z lednice!


Kosti
Syrová hovězí kost nebo žebra psovi neublíží, problémy ale mohou způsobit kosti vařené. Jsou křehké a snadno se odlamují. Nebezpečné jsou především kuřecí kosti, které jsou tenké a ostré jako jehličky a můžou psovi poškodit žaludek nebo střeva. Nikdy mu je nedávejte!

Alkohol
O svátcích se připíjí na ledacos, a tak se pejsek může dostat k nedopité sklence vína nebo piva. K pobavení společnosti se pak potácí, ale pro něj to žádná legrace není. Alkohol mu může způsobit nejen intoxikaci, špatnou koordinaci a dýchání, ale i potencionální kóma, nebo dokonce smrt.

Kočičí krmivo
Hodně chovatelů dává psům kočičí stravu, protože jim víc chutná, ale to není nejlepší řešení. V kočičí potravě je vyšší podíl proteinů, což může vést k trvalým zažívacím problémům.

Cibule
Obsahuje látky, které působí permanentní poškození červených krvinek, jater, anémii, potíže s dýcháním, ekzém. Větší množství cibule může psa i zabít. Podobné problémy bude pes mít i s česnekem.

Kukuřice a jablka
Kukuřici pes dobře stráví, ale palice uvázne v tenkém střevě, a pokud není odstraněna chirurgicky, může to mít fatální následky.
Jablka má většina psů ráda, ale dávejte mu je jen zbavená jadérek, jsou pro ně totiž toxická.

Autor:  sk

Přečtěte si
jara70
18. 12. 2013 • 11:40

Tak tyhle znalosti by měly být pro každého zodpovědného majitele milujícího zvířata samozřejmostí. Existují všelijaké pamlsky speciálně pro domácí mazlíčky, tak mě by teda ani ve snu nenapadlo, dát psovi třeba bramborový salát .... a kdo takové nápady má, tak by neměl chovat domácí zvířata. Evidentně takový člověk nic neví o jejich péči a stravování. Jenže se toto bohužel opakuje rok co rok a veterináři mají spoustu práce dát zvířátko nezodpovědného majitele do pořádku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.