Robert měl v 29 letech mrtvici a skončil na vozíku! Dnes už opět chodí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Robert měl v 29 letech mrtvici a skončil na vozíku! Dnes už opět chodí

Róbert má zafixovanou zdravou ruku, aby mozek zapojil tu ochrnutou.
Róbert má zafixovanou zdravou ruku, aby mozek zapojil tu ochrnutou. (Aha! - Ivana Žáková)

Vrátit se znovu jako trenér ve fitcentru do práce a hlavně si jednou pochovat své dítě, to jsou životní sny Róberta Bandžucha (30). Ve 29 letech na něj sáhla smrt. Náhle ho skolila mozková mrtvice a on skončil ochrnutý na vozíku.

Ze dne na den se mu zhroutil svět. „Ráno jsem se probudil, bylo mi špatně, zvracel jsem. Naštěstí byl doma táta, který mě odvezl do nemocnice. Udělali mi magnetickou rezonanci hlavy a nic nezjistili,“ popisoval. Céva se mu ucpala na krku... Lékaři správnou léčbu zahájili až po třech dnech, kdy ochrnul.

„Nejvíce mě tíží, že jsem musel opustit práci trenéra. S partnerkou jsme taky plánovali rodinu,“ popsal Aha! Róbert.

Lékaři stále nevědí, co u tak mladého a pravidelně sportujícího muže způsobilo mozkovou mrtvici. Naděje, že se vrátí zpátky do normálního života, mu svitla až v lázních Klimkovice, kde začali jako první v Evropě používat unikátní léčbu ochrnutí po cévní mozkové příhodě - CI Therapy.

„Dokážu už chodit bez berlí a v ruce udržím i oplatky, předtím jsem ji měl zcela nepohyblivou. Léčba je na dobré cestě. Dnes už věřím, že se vrátím k práci trenéra, a že jednou dcerku nebo syna dokážu pochovat v náručí,“ říkal nadšený Róbert.

Unikátní mozková terapie

Metoda CI Therapy je odlišná od běžné terapie tím, že se po mrtvici rehabilituje mozek, nikoliv ochrnuté tělo. Róbertovi fyzioterapeuti zaxifovali zdravou ruku, aby ji mozek pak vyhodnotil jako nepoužitelnou a snažil se opět zapojit ruku, která je ochrnutá. Pomocí tréninku nemocné ruky se ve skutečnosti trénuje mozek.

Pojišťovny ji neplatí

Novou léčbu zdravotní pojišťovny zatím nehradí, Róbert zaplatil 1500 eur (v přepočtu 41 600 Kč) za tři týdny. Uplatnit ale lze alespoň lázeňský poukaz, na pojišťovnu tak lze mít ubytování a další péči.

Mrtvice


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.