Sněmovna jednomyslně schválila zákon proti brutálním předváděcím akcím: Nový bič na šmejdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sněmovna jednomyslně schválila zákon proti brutálním předváděcím akcím: Nový bič na šmejdy!

Poslanci hlasují proti šmejdům.
Poslanci hlasují proti šmejdům.  (Foto Aha! – Ladislav Křivan, David Malík, ara)

Úterý, 14.27 hodin! Přesně tolik ukazovaly oficiální sněmovní hodiny, když Sněmovna jednohlasně schválela novelu zákona proti šmejdům! 184 poslanců hlasovalo proti, proti nebyl nikdo! Firmám, které pořádají brutální nátlakové akce pro seniory, jimž prodávají značně předražené zboží, nastanou zlé časy!

Nadávání, fyzické útoky, lži, manipulace – to jsou běžné praktiky prodejců, kteří na utajených předváděčkách okrádají důchodce! Seniory bude nově chránit novela zákona na ochranu spotřebitele, která byla včera schválena jako vůbec první zákon. Teď novela míří do Senátu a pak k prezidentu Miloši Zemanovi.

Čemu bude konec
S letáky, které dnes lákají na výlety, obědy a dárky, je konec. Musí na nich propříště pouze jednoznačně stát, že půjde o prodej zboží, tedy třeba hrnců nebo dek. Navíc provozovatelé předváděcích akcí budou muset svá prodejní setkání podle nového zákona deset dnů předem ohlašovat České obchodní inspekci, která na nich bude moci pořizovat zvukový i obrazový záznam. Za porušení povinností bude hrozit až pětimilionová pokuta.
Senioři, kteří by se cítili obchodníky podvedeni, se budou moci obracet na živnostenské úřady, které budou plnit funkci spotřebitelského ombudsmana a v případě potřeby jim pomohou kontaktovat sdružení na ochranu spotřebitelů.

179 086 podpisů pod peticí
Těsně před tím, než poslanci o novele zákona hlasovali, přebral včera kolem poledne sněmovní petiční výbor tzv. Petici proti šmejdům. Organizoval ji deník Blesk, režisérka dokumentu Šmejdi Silvie Dymáková, producentka Hana Třeštíková a spotřebitelské sdružení dTest. Pod peticí je 179 086 ověřených podpisů, mezi signatáři je i řada osobností veřejného a kulturního života. A také prezident Zeman.

STOP svinstvu
Předváděcí akce jsou nebezpečnou pastí na seniory. Nechvalně známé firmy si důchodce formou letáků a v poslední době i telefonáty zvou na utajené předváděčky v hospodách a kulturních sálech. Důchodce tam lžou, nabízejí falešné slevy, nadávají jim a někdy je dokonce i násilím nutí k nákupu předraženého zboží, většinou masážních strojů, údajně zdravotních dek nebo hrnců a pánví. Jeden případ za všechny! Prodejce Miroslav Mazanec, který se vydává za lékaře, důchodce straší smrtelnými nemocemi, pokud si nekoupí jeho údajně zázračný přístroj Chi-master. Nabízí ho za 10 000 Kč, jeho cena je přitom desetinová.

Autor:  map

Přečtěte si
ivuska1
14. 12. 2013 • 12:00

ivuska1
14. 12. 2013 • 11:59

Vsichni o tomto problemu vedeli dost dlouho a vubec je to nezajimalo a ted budou hrdinove !!!!!! Proc to tak dlouho trvalo ???!!!!

prroud
11. 12. 2013 • 23:12

Kdyz tak ctu ty komentare,krome "sugarbitter",vidim marnost a vzpomenu si na ono "malickaty" cestvi a "malickatyho Cechacka".No nic,kdyz uz jsem zacal i kdyz znechucenej,dopisu to.Chci jen napsat ze je to snad prvne co si muzu s radosti precist,ze konecne udelali nase stale jeste jen "jakobyzastupitelsky hyeny a paraziti" bez jedinyho vlastence, opravdu dobre!

sugarbitter
11. 12. 2013 • 18:23

Všechny ataky na seniory jsou nemorální, nejen tyto prodejní akce a tak by bylo dobré analytovat případ od případu a nenadržovat nikdy žádnému hulvátovi, ať je to kdokoli , nebo má za sebou kohokoli.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.