Smutný rekordman Jiří Juřička z Uherského Brodu: 30 let chodí na dialýzu, byl tam už 4400 krát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Smutný rekordman Jiří Juřička z Uherského Brodu: 30 let chodí na dialýzu, byl tam už 4400 krát!

Rostislav Juřička dojíždí do dialyzačního střediska třikrát týdně. Zatímco většina pacientů v Česku podstoupí do dvou let transplantaci, on nemůže a drží rekord v počtu dialýz.
Rostislav Juřička dojíždí do dialyzačního střediska třikrát týdně. Zatímco většina pacientů v Česku podstoupí do dvou let transplantaci, on nemůže a drží rekord v počtu dialýz. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Je to neuvěřitelný příběh. Za 30 let totiž absolvoval Rostislav Juřička (49) z Uherského Brodu neuvěřitelných 4400 dialýz. Každý prý za ním chodí a diví se, že ještě žije, aniž se podrobil transplantaci ledvin.

Třikrát týdně dojíždí Rostislav Juřička z Uherského Brodu do nemocnice v Uherském Hradišti, kde stráví na lůžku mezi přístroji pokaždé pět a půl hodiny. Očistnou kúru krve tam prodělal už více než 4400 krát! „Díky tomu žiju. Jinak by mě už čekala gumová kolečka, co vozí lidi na patologii,“ pousmál se. Života si proto dovede vážit. „Těší mě práce. Dělám operátora výroby. Třikrát týdně si dovolím zajít na kafíčko. Největší relax pro mě je řízení auta,“ přiblížil své »radosti« Aha!.

Udeřila rakovina
Osud s ním zatočil, když mu bylo osmnáct a psal maturitní písemku. Příšerně ho rozbolela hlava. Bolest měl na svědomí silný zánět nosních dutin. Léčba mu bohužel odrovnala slinivku i ledviny. Od té doby se již bez dialýzy neobešel.
A přišla další krutá rána. „Když jsem se vylízal z nejhoršího a mohl podstoupit transplantaci, udeřila rakovina uzlin. Po ozařování a chemoterapii mám sníženou imunitu, a tak transplantace nyní nepřichází v úvahu,“ říká Rostislav Juřička.

K netradičnímu třicátému výročí mu stejně nemocní kamarádi uspořádali oslavu. „Moc mě překvapili. Připít jsme si nemohli, ale zdraví jsme si přáli. Vždyť na světě je krásně,“ dodal.


Co je to dialýza
Dialýza je proces, při němž jsou z těla odstraňovány odpady metabolismu, které jsou u zdravého člověka vylučovány pomocí ledvin. Bez dialýzy by člověk s nefunkčními ledvinami zemřel. Rostislav Juřička podstupuje hemodialýzu – krev se čistí pomocí speciálního přístroje, tzv. umělé ledviny. Druhým typem dialýzy je peritoneální dialýza. Krev se čistí uvnitř těla pacienta pomocí pobřišnice. Do těla se čtyřikrát až pětkrát denně přivádí speciální roztok.
Rosťovi (uprostřed) uspořádali kamarádi ze Společnosti dialyzovaných a transplantových parádní oslavu k jeho neobvyklému výročí. Vlevo Josef Vávra a Jiří Kopecký.

Dialýza v číslech
Během jedné dialyzační procedury je potřeba k dosažení správně účinné dialýzy očistit 13- až 18násobek krevního objemu. Dospělému člověku přitom v těle koluje 4 až 6 litrů krve. Pokud tedy Rostislav Juřička absolvoval dialýzu 4400 krát, proběhlo dialyzačním přístrojem zhruba 330 000 litrů jeho krve.

Autor: 

Přečtěte si
pettrr
10. 12. 2013 • 21:40

Existuje i přírodní zabiják rakoviny, viz odkaz www.folaxan.com

Toma?_Potyka
28. 11. 2013 • 10:27

Tak Jiří nebo Rostislav?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.