Poprava »kmotra« Romana Housky: Je za vraždou vydírání politiků? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Poprava »kmotra« Romana Housky: Je za vraždou vydírání politiků?

Roman Houska
Roman Houska (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Žádná nešťastná náhoda, ale chladnokrevná vražda. Oficiálně to o smrti vlivného severočeského sociálního demokrata Romana Housky (†51) včera oznámil státní zástupce Jan Jakovec. Muže našli mrtvého údajně s prostřelenou hlavou v pondělí večer, a to přímo před garáží jeho domu v Chomutově.

Houska ve sporech uvnitř ČSSD v Ústeckém kraji patřil do skupiny, která bojovala proti bývalému krajskému šéfovi ČSSD Petru Bendovi, jednomu z nejvěrnějších stoupenců Jiřího Paroubka. O expremiérovi Houska prohlásil, že je novodobým pokračovatelem sovětského tyranského politika Lavrentije Beriji. Ten ho za to zažaloval, ale soud prohrál.

V ČSSD byl Houska považován za mocného muže v pozadí. Řadoví straníci ho označovali za »Kmotra z Chomutova«. Byl partnerem exhejtmanky a současné náměstkyně hejtmana Jany Vaňhové (58). Ta se po tragédii zhroutila a skončila v nemocnici. V prohlášení požádala o ohleduplnost.

Byl snad Houska zavražděn kvůli politice? „Jsem přesvědčen, že to nesouvisí s tím, že byl členem ČSSD v Chomutově, ale spíš s jeho obchodními aktivitami,“ řekl ústecký poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Jedním z motivů vraždy by údajně mohlo být ale i to, že se Houska vychloubal kompromitujícími materiály na vlivné politiky ze severu. Při tragédii se prý v domě svítilo, což by mohlo znamenat, že útočníci cosi hledali…

Houskovy kauzy:

*Vydírání a výhrůžky
Houska byl v minulosti obžalován z toho, že v 90. letech vydíral a vyhrožoval podnikatelům, kteří se účastnili dražeb budov, jež chtěl získat pro sebe. Protože se stíhání vleklo, krajský soud je v roce 2005 zastavil.
*Najel na strážníka
V roce 2003 najel autem na chomutovského strážníka, soud ho potrestal roční podmínkou, krajský soud ale rozhodl, že šlo jen o přestupek. Ten »zamrzl« na chomutovském magistrátu a po roce byl promlčen.
*Podezřelý z korupce
Čelil podezření z úplatkářství, když ho v roce 2007 podnikatel Jan Šámal z Bíliny obvinil, že po něm chtěl úplatek čtvrt milionu za vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. Případ šel do ztracena.
*Napadl spolustraníky
Svého kritika Jaroslava Foldynu na krajské konferenci ČSSD v lednu 2005 fyzicky napadl. Exšéfa ČSSD Jiřího Paroubka zase označil za obdobu sovětského tyranského politika Lavrentije Beriji. Paroubek ale omluvu nevysoudil.
*Zastrašoval reportéra
Údajně zastrašoval investigativního reportéra ČT Karla Vránu, který o něm natočil několik reportáží. Podle dramaturga pořadu Marka Wolnera si Houska najal falešného svědka, který o reportérovi řekl, že je uplacený.

Vyšetřování

Na místo přijela mordparta ústecké kriminálky. „Policie mi zakázala cokoliv sdělovat,“ řekl včera Aha! Vlastimil Rindoš, který Housku našel. Jana Vaňhová se o smrti druha dozvěděla telefonicky, v době vraždy byla na zasedání městské rady. Odpoledne požádala veřejnost a media o shovívavost a ohleduplnost pro členy rodiny. Spolu s Houskou vychovávala jeho dceru (14).
Podle dozorujícího krajského státního zástupce Vladimíra Jána policie včera na místě shromažďovala stopy, které mohl na místě pachatel zanechat. Dům a jeho okolí proto v pondělí večer a celý včerejšek prohledávali kriminalisté a policejní technici. Pomáhal jim pes a hasiči s plošinou, z níž kontrolovali střechu domu a okapy.



Autor:  Vladimír Barák

Přečtěte si
ninka64
22. 11. 2013 • 10:23

Případ tohoto člověka je důkazem toho, že v politice jsou jenom gauneři. Takovou "kariéru" jakou prošel tento člověk a ta jeho spolubydlící má většina politiků. Vexláci, podvodníci, korupčníci, vyděrači, prospěcháři.... prostě na blití. A Chomutovská galerka a to bez rozdílu ČSSD nebo ODS je jedna banda.

jity
21. 11. 2013 • 09:39

Že by se mstil hrabě Monte Christo?

6010
20. 11. 2013 • 18:26

Danglar,Villfort,Caderouss,Mondego,Houska..........

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.