Unikátní nález v Brně: Archeologové našli lebku nosorožce ze čtvrtohor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní nález v Brně: Archeologové našli lebku nosorožce ze čtvrtohor!

Tak vypadá lebka čtvrtohorního nosorožce.
Tak vypadá lebka čtvrtohorního nosorožce. (ČTK)

Zachovalou lebku čtvrtohorního nosorožce objevili archeologové v Brně-Obřanech. Vykopali ji na místě, kde se počítá s přístavbou rodinného domu. Jde o unikátní nález.

Na podivný nález kostí v zemi upozornili archeology majitelé domu. Při odkývání půdy se pak našla zhruba půlmetrová lebka nosorožce, jeho kolenní klouby, obratle a žebro. Rohy jsou z rohoviny, která není tak odolná zkáze jako kosti, které většinou, stejně jako v tomto případě, u koster nosorožců chybí.

Nosorožec srstnatý obýval Evropu v dobách ledových, tedy někdy zhruba před 25 000 lety. Výzkum však může ukázat, že archeologové našli ještě větší raritu, protože může jít také o nosorožce, jenž žil zhruba před 150 000 lety. „Buď jde o pozůstatky nosorožce srstnatého, nebo o vzácnější druh stephanorhinus kirchbergensis,“ řekla paleozooložka Miriam Nývltová Fišárková. Odpověď na tuto otázku zjistí dalším výzkumem.

Tak vypadá lebka čtvrtohorního nosorožce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.