Se slabší korunou vyskočily ceny: Milá ČNB, dík za zkažené Vánoce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Se slabší korunou vyskočily ceny: Milá ČNB, dík za zkažené Vánoce!

Miroslav Singer
Miroslav Singer (Martin Přibyl / Paparazzi)

Letošní Vánoce budou bohaté opravdu jen pro bohaté! Poté, co Česká národní banka záměrně oslabila korunu, aby tak prý posilnila trh, ceny v mnohých obchodech nechutně vyskočily nahoru. Pro ty, kteří začínají nakupovat dárky pod stromeček, to je tvrdá rána pod pás.


Někdy jde o nepříjemné rozdíly. Například rodiče, kteří chtějí svého potomka potěšit tabletem Samsung Galaxy Tab GT musí oproti jeho ceně v polovině září připlatit 735 korun. Za to by přitom mohli koupit ještě další dárky.

To guvernéra ČNB Miroslavu Singerovi (45), jehož měsíční plat dosahuje 375 tisíc korun, pochopitelně vůbec netrápí. Tvrdí, že tyto kroky centrální banky pomohou naší ekonomice.

Se zdražením má drzost přijít v době, kdy na průměrnou mzdu 24 503 Kč nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.

Zatím se cenovky měnily jen v několika oblastech. Brzy se tak bude dít i u potravin, po Novém roce zřejmě více zaplatíme třeba za zemní plyn, auta z dovozu či letní dovolené.

Co a o kolik je už dražší? Podívejte se do galerie.

Paroubek chystá demonstraci

Expremiér Jiří Paroubek (61, LEV 21) pořádá proti intervenci centrální banky, demonstraci. „Zásahy ČNB považujeme za experiment na lidech s velice nejasným výsledkem,“ vysvětluje. Protestní shromáždění se bude konat příští úterý před budovou ČNB. Paroubek nevěří, že záměrně oslabení koruny české ekonomice pomůže. „Banka navázala ideově i prakticky na škrty bývalé koaliční vlády pánů Kalouska a Nečase,“ tvrdí.



Přečtěte si
emyd
10. 1. 2014 • 01:33

Sem napište Váš názor

emyd
10. 1. 2014 • 01:32

ano ano ano,máte naprostou pravdu,jenže my jsme národ tupců

ivoadler
16. 11. 2013 • 17:29

Politika banky je blbá. Zvýšení cen = snížení spotřeby. To naší ekonomice rozhodně nepomůže. Tenhle týden byl na první straně MFD titulek: Češi, utrácejte! Koncepce: kapitalisti musí mít vysoké zisky, aby investovali a vytvářeli nové pracovní příležitosti, je na hlavu. Peněz na investování je dost, výrobní kapacity nejsou využité, ale ono není do čeho investovat. Zato peněz na spotřebu je málo. ČNB nám radí, či spíše nás nutí: utrácej, za pár měsíců bude dráž. Jenže to je nafouknutý balonek, který záhy splaskne.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.